ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2018

ЈОВАНОВИЋ: ПАМЕРОВА ПОЛЕМИКА НЕУОБИЧАЈЕНА У ДИПЛОМАТСКОЈ ПРАКСИ

 

БЕОГРАД, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Бивши министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић изјавио је Срни поводом полемике аустријског амбасадора у БиХ Мартина Памера са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком да је амбасадор себи дозволио "једну несрећну ситуацију" која није уобичајена у дипломатској пракси.

 

Јовановић је рекао да није уобичајено у дипломатској пракси да представник стране државе у једној земљи у лику амбасадора, улази у јавну полемику са једном од водећих личности те земље.

Угледни српски дипломата објаснио је да, уколико и постоје неки проблеми у односима, најбољи лијек за то је да се они превазилазе дискретним путем - нејавном преписком или неким другим контактима који се сматрају прихватљивим за обје стране.

Јовановић је навео да јавно иступање означава истовремено и немогућност даљег дипломатског контакта и рада, што није у интересу ниједног страног амбасадора у некој земљи.

"У образложењу које смо чули које је господин амбасадор послао председнику Додику, видимо да он узима у одбрану не само своју земљу, него и друге земље и њихове представнике у БиХ, што опет превазилази функцију једног амбасадора, јер он је ту да заступа и брани интересе своје земље, а није овлаштен да брани интересе других земаља", рекао је Јовановић.

Он је истакао да је ово сада "једна несрећна ситуација коју је амбасадор себи дозволио, а која га ограничава и прилично онемогућава у нормалном и успешном вршењу своје функције".

Јовановић је указао да би боље било да није дошло до таквог заоштравања поготово не на јаван начин, и да је све то, на неки начин, "држано у фиоци док се прихватљивим средствима дискретне природе та напета ситуација у односима између амбасадора и председника Додика не превазиђе".

"Овако остаје једно отворено бојно поље, које није добро ни за БиХ, нити за успешно функционисање аустријског амбасадора", закључио је Јовановић.

Предсједник Републике Српске упутио је јуче писмо Памеру у којем је навео да одбија сусрет са њим, јер је, како је нагласио, као дипломатски представник Аустрије у БиХ чинио све да до жељене сарадње не дође.

Памер је у писму Додику које је доставио појединим медијима навео да одбацује тврдњу да он фаворизује бошњачку политику, додајући, између осталог, да реторика предсједника Српске "производи несигурност и страх и код потенцијалних аустријских инвеститора".