ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана08/11/2018

ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

 

СОКОЛАЦ, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Светом литургијом у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу, полагањем вијенаца на централни споменик погинулим борцима и ломљењем славског колача, обиљежена је крсна славе Борачке организације Републике Српске - Митровдан.

 

Делегације Борачке организације општине Соколац, Регионалног одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије, специјалне јединице "Бели вукови", града Источно Сарајево, општине Соколац и Општинског одбора СНСД-а положиле су вијенце на централни споменик у градском насељу Соколац, на којем су уписана имена 1.250 српских бораца Сарајевско-романијске регије, погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић подсјетио је да је са подручја општине Соколац 300 бораца уградило своје животе у темеље Републике Српске.

Он је новинарима рекао да борци и даље инсистирају на потписивању меморандума званичника Српске са Борачком организацијом, у коме је приоритет дат статусу Борачке организације, која окупља више од 90 одсто свих борачких категорија, рјешавању стамбеног збрињавања приоритетних категорија, те материјалном положају бораца.

Окупљени припадници борачких категорија посјетили су овом приликом и спомен-собу у којој су изложене фотографије 650 припадника романијских бригада и неки лични предмети затечени код бораца у тренутку погибије.

У Парохијском дому у порти Цркве Светог пророка Илије обављен је чин ломљења славског колача у присуству званица и гостију, представника града Источно Сарајево, политичког и друштвеног живота општине Соколац.

На славском ручку у Парохијском дому на Сокоцу уприличен је културно-забавни програм и уручена два лаптопа дјеци српских бораца прве категорије, Милици Вукојичић и Марку Станишићу са Сокоца, које је Горан Дубовина из Шведске, поријеклом са Романије, поклонио Борачкој организацији општине Соколац.