ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана08/11/2018

ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА КОСОВСКЕ МИTРОВИЦЕ

 

КОСОВСКА МИTРОВИЦА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Крсна слава Косовске Митровице - Митровдан, данас је обиљежена служењем литургије у Цркви Светог Димитрија, литијама и ломљењем славског колача у којем је био златник.

 

Литургију је служио игуман манастира Драганац архимандрит Иларион, који је истакао да је Црква стуб и тврђава истине која плови узбурканим морем живота, наводећи да су се вјерници у цркви Светог Димитрија окупили потврђујући ко су, у чије су се име крстили и којим путем иду.

Архимандрит Иларион рекао је да Срби треба да буду достојни насљедници предака, светитеља и мученика, а да Свети Димитрије својим благословом чува Косовску Митровицу и њен народ.

"Велики је благослов и није случајно што је на камену изнад Косовске Митровице никао његов храм. Овај град чува Свети Димитрије, не само од оних са оружјем, већ и од разједињења и пошасти сваке врсте", рекао је архимандрит Иларион.

Славске литије у којима је учествовало више стотина Митровчана прошле су поред Моста на Ибру који одваја српски, сјеверни дио Митровице, од јужног, албанског дијела града.

На Tргу Шумадија, након освештања, дјеци је подијељен славски колач у којем је био златник - поклон бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, а пронашла га је деветогодишња Анастасија Спасојевић.

Предсједник Одбора Милорад Арлов је у краћем обраћању, у име Срба из Републике Српске, Митровчанима честитао празник и пожелио им да опстану на своме.

"Сваки Србин на Косову и Метохији је светиња која заједно са српским црквама и манастирима сија. И све док је посљедњег Србина на Космету, овај дио ће бити и остати дио наше душе", рекао је Арлов.

Замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев рекао је да је срећан што Косовска Митровица из године у годину исијава све сјајније, јер су Срби на Космету сваким даном уједињенији.

"Морамо се изборити да Косово остане у саставу наше државе, а то можемо постићи само ако јединствено дамо подршку председнику Србије Александру Вучићу и његовим напорима да се избори за права Срба на Косову и Метохији", рекао је Козарев, наводећи да је сретан што се у Митровици за годину дана родило више од стотину беба.

Прослава Светог Димитрија протекла је без инцидената, а свечаности је обезбјеђивао велики број припадника Косовске полицијске службе, уз примијетно присуство представника Кфора.