ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/11/2018

ЖРТВЕ ОБАВЕЗУЈУ НА ИЗГРАДЊУ СРПСКЕ КАО ДОБРОГ МЈЕСТА ЗА ЖИВОТ

 

НЕВЕСИЊЕ, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Митровданске битке - 1992. и 1994. године биле су међу најзначајнијим у одбрамбено-ослободилачком рату и пресудне за одбрану српске Херцеговине и Републике Српске, а жртве које су дате обавезују да се гради Српска као добро мјесто живот, поручено је данас са обиљежавања Митровдана у Невесињу.

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је борба херцеговачког народа ушла у историју.

"Они исти који су слиједили идеологију /усташког вође Анте/ Павелића и хтјели да западно од Дрине не буде Срба, спријечени су у слободарској Херцеговини. Ми смо 1992. године имали десет пута јачег непријатеља, али потомци храбрих Херцеговаца су одбранили своје домове", навео је Савановић.

Он је нагласио да су зато Невесиње и Невесињска бригада проглашени херојима - Невесиње је добило Орден заставе Републике Српске, а бригада Орден Немањића.

Савановић је подсјетио да је у Невесињској бригади погинуло 476 бораца.

"Зато ми имамо завјет да то не смијемо заборавити и да Српску морамо чувати и јачати, јер је то једини начин да опстанемо западно од Дрине", рекао је Савановић.

Министар пољопривреде и шумарства Србије Бранислав Недимовић изјавио је да је ово важан дан за историју Невесиња.

"Невесиње је за Владу Србије јако важно. Влада Србије је по споразуму о специјалним везама са Републиком Српском, а поштујући интегритет БиХ, помогла више пројеката, међу којима је обнову Дома културе у Невесињу", рекао је Недимовић.

Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран подсјетио је да је јуче додијељено девет медаља постхумно, а да је предсједник до сада постхумно одликовао 1.740 бораца.

"Митровданске битке на сјајан и симболичан начин говоре о карактеру рата. Ми смо 23 године након рата у позицији да доказујемо свијету да је српски народ водио одбрамбену, патриотску и ослободилачку борбу. Овдје је много јачи агресор напао народ, који је бранио своје куће", рекао је Каран.

Он је нагласио да жртве које су дате обавезују да се гради Република Српска као добро мјесто живот.

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић констатовао је да је на обиљежавању митровданских битака присуствовало мало бораца.

"То је порука Борачкој организацији и власти да су борци незадовољни и да се мора нешто радити на побољшању положаја бораца, али и бољој и ефикаснијој организацији БОРС-а", рекао Савчић.

Савчић је свим припадницима Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова /МУП/ честитао крсну славу, уз жељу да будућа обиљежавања дочекују у бољем положају.

Владимир Михалович из Фонда подршке стратешкој безбједности Русије /ФССБ/, која је побратимска организација са Борачком организацијом Невесиње, пренио је поздраве руског народа и предсједника Русије Владимира Путина.

"Пријатељство српског и руског народа сеже стотинама година. Ми разумијемо вашу жељу за слободом", рекао је представник ФССБ-а и подсјетио да су руски добровољци помогли српском народу у одбрамбено-ослободилачком рату.

Начелик општине Невесиња Миленко Авдаловић рекао да је Митровдан урезан у памћење свих Невесињаца и синомим је за слободу и страдање.

"Слобода не долази без страдања. Срби из Херцеговине су страдали за многе владаре, а у овом рату гинули су за своју државу и направили су војничку побједу која је резултирала стварањем Републике Српске", рекао је Авдаловић.

Он је додао да ће Невесиње бити вјечно поносно на своје погинуле борце.

Митровдан се са посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, јер је у двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Република Српска.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је 750.

Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату, јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде, у сачињене од бораца из Невесиња, Гацка и Билеће.

Дводневну манифестацију поводом Митровдана организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Борачка организација Републике Српске и општина Невесиње.