ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/11/2018

СМАЊЕН БРОЈ ИЛЕГАЛНИХ УЛАЗАКА И МИГРАНАТА КОЈИ БОРАВЕ У ЗЕМЉИ

 

САРАЈЕВО, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Чланови Оперативног штаба за питања миграција у БиХ констатовали су да је у посљедњој седмици знатно смањен број илегалних улазака у БиХ, а смањен је и број миграната који бораве у земљи на око 2.500 лица.

 

На данашњем састанку у Сарајеву речено је да је, отварањем прихватних центара у Бихаћу и Ушивку код Сарајева, знатно побољшана ситуација са смјештајем миграната, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Капацитети ова два центра се свакодневно проширују, а приводи се крају и адаптација објекта Ђачког дома у Бихаћу, гдје су створени бољи услови за боравак миграната у хладнијем периоду.

Анализирајући тренутну ситуацију у овој области у БиХ, из Оперативног штаба је речено да се воде разговори око трајнијег рјешавања смјештаја на подручју Велике Кладуше, гдје се тренутно користе капацитети фирме "Мирал", у који би се могли смјестити мигранти из кампа Трнови.

Указано је на опструкције власти у Великој Кладуши, што отежава рјешавање овог проблема на подручју те општине.

Током састанка посебно је указано да полиција Хрватске враћа мигранте које нађу чак у дубини своје територије, мимо граничних прелаза БиХ и процедура које предвиђа Споразум о реадмисији.

Затражене су детаљне информације о овим појавама о чему ће министар безбједности БиХ Драган Мектић упознати надлежне у Хрватској.

Чланови Оперативног штаба усвојили су препоруку да све институције које се баве питањем миграција направе планове заштите дјеце од сексуалног искориштавања, како би се додатно заштитиле ове рањиве категорије.