ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/11/2018

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О НЕСТАЈАЊУ СРБА У ХРВАТСКОЈ

 

БЕОГРАД, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Књига Светозара Ливаде "Биолошки слом и нестајање Срба у Хрватској /1880-2011/", која говори како су Срби од конститутивног народа постали национална мањина у Хрватској, данас је представљена у Вуковој задужбини у Београду.

 

То дјело, са поднасловом "од вишегенерацијског старосједилачког, аутохтоног и конститутивног, до мањинског статуса" говори на основу бројних података, али и примјера и докумената, о нестајању Срба на подручју Хрватске, речено је на промоцији.

Ливада је изјавио за Срну да је то што се дешавало и дешава Србима у Хрватској "трагедија у 20. вијеку која ће остати запамћена".

Он је рекао и да се број Срба у Хрватској, који сада углавном живе у руралним подручјима, смањује и због лоших услова живота, немогућности школовања, запошљавања...

"Потпуно су доживели биолошки слом, у Загребу на сто умрлих Срба роди се само једно дете, а у руралним зонама немају никакве шансе јер то су умирући гробови и они се налазе у простору државотворне еутаназије", упозорио је Ливада.

Говорећи о ратним сукобима из деведесетих година прошлог вијека, Ливада је указао и на акцију "Олуја" из 1995. године током које је српски народ доживио погром у Хрватској.

"Ако предсједник Владе /Хрватске/ каже да `Олуја` нема мрља, а она има бразготина таквих размера као хисторијски злочин шта се може очекивати", упитао је Ливада.

Књигу "Биолошки слом и нестајање Срба у Хрватској /1880-2011/" објавили су београдски Службени гласник и издавачка кућа "Прометеј" из Новог Сада.