ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет08/11/2018

НОВИНАР ОСУЂЕН УСЛОВНО НА ЗАТВОРСКУ КАЗНУ

 

ИСТАНБУЛ, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Турски новинар Хусну Махали осуђен је данас условно на двије године и пет мјесеци затвора јер је увриједио предсједника Тајипа Ердогана, показују судски документи које је Ројтерс добио на увид.

 

Махали је угледни новинар који, између осталог, пише колумне за опозициони лист "Соџу". Он неће бити послат у затор због времеена које је већ провео иза решетака.

Новинар има право да уложи жалбу на пресуду.

У одвојеној одлуци, Махалију је изречена условна казна од годину и осам мјесеци затвора због вријеђања јавних званичника.

Новинар ће бити послат иза решетака уколико у наредних пет година почини дјело за које је предвиђена затворска казна.

"Мој клијент је осуђен због израза које је користио у својим колумнама и твитовима. Ово треба посматрати у оквирима слободе критиковања. Жалићемо се на пресуду", рекао је адвокат одбране Ертугрул Ајдоган.

Махали је приведен у децембру 2016. године, након што је оптужио Турску за помагање терористичким групама у Сирији, а Ердогана назвао диктатором. Из притвора је пуштен у јануару 2017. године.

Новинар се сам бранио пред судом и рекао је да је само обављао своју новинарску дужност, јавила је приватна агенција ДХА.