ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2018

МАНФРЕД ВЕБЕР НОСИЛАЦ ЛИСТЕ ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ

 

САРАЈЕВО, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - За носиоца листе Европске народне странке на изборима за Европски парламент изабран је Манфред Вебер на конгресу ове партије у Хелсинкију на којем је учествовао и хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, саопштено је данас из Предсједништва БиХ.

 

Вебер је изабран већином гласова више од 800 делегата из 89 странака, а осим њега, који је и до сада био предсједник Клуба посланика Европске народне странке у Европском парламенту, кандидат је био и бивши премијер Финске Александер Стуб.

Концепт главног или водећег кандидата први пут је кориштен 2014. године, када је Жан-Клод Јункер изабран за предсједника Комисије као кандидат Европске народне странке.

На дводневном конгресу, који је завршен данас, учествовали су челници влада који долазе из редова Европске народне странке, као што су хрватски премијер Андреј Пленковић, њемачки канцелар Ангела Меркел, аустријски канцелар Себастијан Курц, ирски премијер Лео Варадкар, мађарски премијер Виктор Орбан, али и многи други званичници институција ЕУ.

Избори за Европски парламент биће одржани у мају наредне године.