ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/11/2018

КОСТИЋ НАЈАВИО ОСТАВКУ

 

БЕОГРАД, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Српске академије наука и уметности /САНУ/ Владимир Костић најавио је да ће сутра понудити оставку након објављивања резултата гласања о пријему нових чланова.

 

На изборној скупштини САНУ примљено је 16 редовних чланова и 14 дописних, након што је размотрено 18, односно 26 кандидатура.

Пошто је изабрано мање кандидата од предложеног броја, Костић је рекао да то сматра поруком њему и најавио да ће понудити оставку.

"Имамо потпуно другачија схватања о угрожености Академије, њеног места и њене будућности. У том смислу, биће ми велико задовољство да отворим политички простор да на моје место дође човек коме ћете више веровати и који ће успешније водити Академију", рекао је Костић, након што је предсједник Изборне комисије академик Дејан Поповић саопштио резултате гласања.

Он је прецизирао да ће у току сутрашњег дана сва одјељења добити његову понуђену оставку, пренијели су београдски медији.

Након завршетка Изборне скупштине, Костић није желео да даје изјаве медијима, а његову одлуку одбили су да коментаришу и чланови Предсједништва, као и други академици.

Управник Библиотеке САНУ академик Миро Вуксановић кратко је рекао да је одлука Костића неочекивана и да његова оставка не може бити прихваћена.

Академија тренутно има 128 чланова - 92 редовна и 36 дописна.