ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/11/2018

У СРИЈЕДУ О ЗАХТЈЕВУ ЗА ПУШТАЊЕ ВАСИЉКОВИЋА

 

БЕОГРАД, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Жупанијски суд у Вараждину одлучиваће 14. новембра о захтјеву да се Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, пусти на слободу након што је одлежао двије трећине затворске казне, рекла је његов правни заступник Слађана Чанковић.

 

"Судско веће ће 14. новембра видео-линком саслушати Васиљковића, али не постоји прецизан рок када би могли да донесу пресуду", рекла је Чанковићева за "Вести".

Члан тима одбране Саво Штрбац појаснио је да ће о тој одлуци одлучивати трочлано судско вијеће, којим ће предсједавати надлежни судија за извршење казни.

"Уколико пресуда буде позитивна на њу је могуће уложити жалбу Врховном суду Хрватске у року од три дана, а затим ће се све одвијати по хитном поступку. Након коначног рјешења, поступајући судија има три дана да напише рјешење о пуштању на слободу, а затворска управа још три да ту одлуку спроведе", нагласио је Штрбац.

Према његовим ријечима, то би у најбољем случају значило да ће се Капетан Драган наћи на слободи почетком децембра.

Првостепеном пресудом Жупанијског суда у Сплиту Васиљковић је у септембру прошле године осуђен на 15 година затвора.

Врховни суд Хрватске је у јулу скратио за годину и по дана казну затвора и правоснажно га осудио на 13 и по година затвора због "ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској".

Васиљковић је у притвору провео скоро 13 година, што му је урачунато у казну.

Он је осуђен због ратног злочина на книнској тврђави и при нападу на Глину, док га је, због недостатка доказа, сплитски суд ослободио оптужбе да је наредио убиство двојице непознатих заробљених хрватских војника у фебруару 1993. године у Брушкој крај Бенковца.

Капетан Драган, који има и српско и аустралијско држављанство, ухапшен је у Аустралији, а Хрватској је изручен у мају 2015. године.