ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/11/2018

КУКОЉ: РУДАРИ И ДАЉЕ НЕМАЈУ ОДГОВОРЕ НА КЉУЧНА ПИТАЊА

 

ПРИЈЕДОР, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Синдикална организација приједорског "Арселор Митала" противи се продаји капитала у Рудницима жељезне руде /РЖР/ "Љубија" и тражи да буде обезбијеђен сигуран и дугорочан процес рударења на овим просторима и убудуће, изјавио је данас предсједник Синдикалне организације "Митала" Саша Кукољ.

 

Он је на конференцији за новинаре рекао да приједорски рудари и даље немају одговоре на кључна питања која се превенствено тичу судбине више стотина запослених у рудницима на подручју Приједора.

"Само желимо да нас увјере да не постоје посљедице за нас раднике и будућност рударења на подручју Приједора и да ова приватизација неће бити кобна за опстанак наших радних мјеста", истакао је Кукољ.

Он каже да раднике брине шта ће бити са рударењем у граду, како се планира ријешити поштовање одредаба уговора о оснивању са постојећим партнером - компанијом "Митал" и како ће се пословати ако власници буду различити, те какав ће бити статус запослених у "Арселор Миталу", као и какве ће посљедице трпјети постојећи кооперанти, привреда и град.

"Из медија смо сазнали за одлуку Владе Републике Српске о продаји акција, као и да су донесени одређени закључци, односно критеријуми на основу којих ће бити утврђена та продаја. Узалудно покушавамо да добијемо на увид те критеријуме, који су наша једина сигурност, уколико буду одговарајући да гарантују опстанак рудара и наставак наше професије овдје. Више пута и на више начина смо тражили од Владе да нам их достави. До сада их нисмо добили", навео је Кукољ.

Он је додао да је због тога затражено да се у овај процес укључе и помогну представници града Приједора, као и Конфедерација синдиката, чији су чланови приједорски рудари.

Кукуљ наглашава да рудари само траже да се са њима о овој теми разговара аргументовано.

Управа Инвестиционо-развојне банке Републике Српске донијела је одлуку о продаји 64,99 одсто капитала у РЖР "Љубија" путем посебне аукције на Бањалучкој берзи која ће бити одржана 17. децембра.

Номинална вриједност пакета акција који је понуђен на продају износи 33 милиона КМ, односно једну КМ по акцији. Одлуком о продаји дефинисано је да је почетна цијена 2,0912 КМ по акцији, односно да је вриједност комплетног пакета 69,02 милиона КМ.

Право учешћа на аукцији имају заинтересована лица која задовоље квалификационе критеријуме, а они подразумијевају да потенцијални купац мора обављати рударску дјелатност и да има остварен годишњи промет од најмање 100 милиона КМ у 2016. и 2017. години.

Посљедњи покушај продаје државног капитала у РЖР "Љубија" пропао је 17. маја 2017. године када Народна скупштина Републике Српске није усвојила одлуку о давању сагласности на одлуку Владе Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала методом непосредног одабира купца.

Компанија "Израел инвестмент група" раније је за куповину 64,99 одсто акција основног капитала РЖР "Љубија" доставила понуду вриједну 92 милиона КМ, а "Арселор Митал" је за исти пакет акција нудио 63,3 милиона КМ.