ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/11/2018

ДУГАЛИЋ: НЕПОЗНАТА ЛИЦА УБАЦИЛА ТИЈЕЛА УБИЈЕНИХ ВОЈНИКА У КОМБИ

 

САРАЈЕВО, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, бивши припадник вода за обезбјеђење Дома полиције Емир Дугалић изјавио је да му је неко рекао да се склони са стражарског мјеста да би у комби који је дошао убацили тијела.

 

Дугалић је испричао пред Судом БиХ да је у ноћи 22. априла 1992. године стражарио испред Дома полиције, те да се изненада појавио комби из којег су изашли неки људи.

"Била је ноћ и нисам могао да видим ко га је користио. Неко ми је рекао да се склоним да убаце тијела. Мислим да је комби био свијетле боје и изгледао је као поштански. Након неколико минута сви су се разишли", рекао је Дугалић.

Он је потврдио да је тог дана у послијеподневним часовима у холу видио шест, седам војника у "ес-ен-бе" униформама, поред којих је стајало неколико униформисаних лица. Дугалић тврди да то нису били припадници Специјалне јединице МУП-а.

"Хтио сам да изађем из Дома, али ми нису дали. Вратио сам се у спаваоницу и убрзо чуо пуцње из Великог парка, на шта нисам обраћао пажњу. Чуо сам како неко каже: `Што поби људе?` Ујутру није било никаквих коментара, а касније сам чуо причу да су људе у комби убацили Јукини борци", испричао је Дугалић.

Он је током свједочења рекао је да је усмено обавијестио командира и да није правио никакве забиљешке.

Дугалић је рекао и да је јединица Јуке Празине имала такав комби, али да не може рећи да су га те ноћи користили њени припадници.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић су, према оптужници, били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Након изненадне смрти Викићевог адвоката Фахрије Каркина, овај предмет је преузела Викићев додатни бранилац Адна Добојлић.

Наставак суђења заказан је за 15. новембар.