ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/11/2018

ДОДЈЕЛОМ НАГРАДА ЗАВРШЕНИ "ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ"

 

БИЈЕЉИНА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Додјелом награда најбољим литератама, рецитаторима и бесједницима у Бијељини је данас завршена културна манифестација "Вишњићеви дани" која је богатим четвородневним садржајем обиљежила бројне годишњице из српске историје, књижевности и културе.

 

У градском Центру за културу је као својеврсна награда учесницима манифестације и суграђанима изведена монодрама "Вук Стефановић Караџић" Љубе Божовића, по тексту Милована Витезовића.

Организатор "Вишњићевих дана" је Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Бијељина, а 25. манифестација била је у знаку стогодишњице завршетка Првог свјетског рата, два вијека Српског рјечника Вука Стефановића Караџића и 140 година од рођења композитора Исидора Бајића, аутора опере "Кнез Иво од Семберије".

У оквиру манифестације одржана је Свечана академија, научни скуп "Српско друштво и стогодишњица завршетка Великог рата, резултати и посљедице", изложба о кнезу Иви и Исидору Бајићу, промоције актуелних издања "Просвјете", пјесничко вече, концерт класичне музике, као и фолклорно и гусларско вече.

О Филипу Вишњићу су одржани поетско-историјски часови у Међашима и Трнови, гдје је пјесник провео дио живота.