ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет08/11/2018

ПРОНАЂЕНА МАСОВНА ГРОБНИЦА СА ТИЈЕЛИМА 200 ЉУДИ

 

АДИС АБЕБА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Полиција у Етиопији пронашла је масовну гробницу са посмртним остацима 200 људи у подручју између региона Оромија и Смали, јавили су државни медији.

 

Агенција "Фана" јавила је да је полиција по налогу суда покренула истрагу како би се пронашли докази о наводним злочинима снага које су лојалне бившем лидеру региона Сомали Абди Мохамеду, који је тренутно у притвору.

У извјештају агенције наводи се да је полиција добила рок од 14 дана да ископа посмртне остатке и изврши форензички преглед око 200 тијела која су пронађена у гробници.

АП је пренио да се чини да су тијела повезана са низом етничких сукоба, у које је укључена народна војска "Лију", која је била лојална бившем лидеру региона.

Званичници Етиопије у августу су саопштили да је народна војска извршила напад у којем је убијена 41 особа, док је њих 20 рањено.

Агенција за људска права "Хјумен рајтс воч" оптужила је војну формацију за бруталан и немилосрдан шаблон малтретирања, мучења, силовања и понижавања у региону.

Неколико стотина људи наводно је убијено у сукобима етничких група из ова два региона у посљедњих неколико мјесеци, због спора око права на земљу и ресурсе.

Велики број сукоба на етничкој основи широм земље представља најозбиљнији изазов за премијера Етиопије Абија Ахмеда, откако је ступио на власт у априлу.