ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2018

ДИЈАЛОГ ЋЕ БИТИ НАСТАВЉЕН КАДА ПРИШТИНА ПОВУЧЕ ПРОТИВПРАВНЕ ОДЛУКЕ

 

БРИСЕЛ, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу да ће дијалог бити настављен кад Приштина повуче своје противправне одлуке.

 

Вучић је, послије вечерашњег дијалога са Приштином, рекао за РTС да су пред Србијом тешки дани у политичком смислу.

"Претходних дана смо добили одлуке приштинских власти у којима су, противправно Цефта споразуму, повећали порез за робу из Србије. Нико из Европе се није нарочито узбудио, осим што се саопштењем огласила високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини", указао је Вучић.

Он је упозорио и на намјеру Приштине да формира војску и један гарнизон упути према сјеверу покрајине, што је супротно Бриселском и споразуму са НАTО.

"Они који мисле да ће довести своју војску на север Косова - то се неће догодити", поручио је Вучић.

Он је рекао да Европљани покушавају да Србију избаце из енергетске мреже за сјевер Космета, противправно.

"У нацрту, предлогу енергетског спора било је јасно да мора да буде формирана заједница српских општина /ЗСО/, а онда две мешовите компаније на северу које би биле преносник до албанског оператера. Будући да није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они то сада нама хоће да отму, да нам отму право на струју, да изгубимо далеководе ка Македонији, Албанији, Црној Гори", нагласио је Вучић.

Он је додао да ће та одлука бити донесена у понедјељак, 12. новембра.

"Против нас су се изјаснили Немачка, Француска, Италија, Швајцарска, Белгија, Луксмебург, Хрватска, Холандија ... За нас су Шпанија, Словачка, БиХ. Боримо се колико можемо, али шансе су мале", рекао је Вучић.

У Бриселу је вечерас одржан заједнички састанак предсједника Србије Александра Вучића, предсједника самопроглашеног Kосова Хашима Тачија и високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

Могеринијева је претходно одржала одвојене састанке са Вучићем и Тачијем.