ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2018

ДОДИК: ПРЕДЛОЖИЋУ ТЕГЕЛТИЈУ ЗА ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ САВЈЕТА МИНИСТАРА

 

БАЊАЛУКА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да намјерава да предложи актуелног министра финансија Републике Српске Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара.

 

Додик је рекао да још није разговарао са Тегелтијом о томе, али да мора да разговара и са људима из Федерације БиХ, а не само са колиционим партнерима из Српске.

"Ми предлажемо људе који су у континуитету политике коју смо водили. То ће бити мој најближи сарадник и имам намјеру да на то мјесто предложим Тегелтију", рекао је Додик за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да ће Тегелтију на позицији министра финансија Републике Српске замјенити професионални људи који су лојални политикама СНСД-а.

Додик наглашава да је важно да владајућа коалиција у Народној скупштини Републике Српске има подршку што већег броја народних посланика, јер он као члан Предсједништва БиХ има право да покрене механизам заштите виталног националног интереса на свако питање гдје буде прегласан у Предсједништву БиХ и да га врати у парламент Српске који треба да има двотрећинску већину да одлучи у коначној инстанци.

Он је додао да нема потребе да разговара са људима који су били чланови Савјета министара БиХ из СДС-а и чинили лоше према Републици Српској.

Према његовим ријечима, Српска мора да има снажан одраз у институцијама БиХ да би санирала губитке које је имала у посљедње четири године.

"Из тог разлога идем у Предсједништво БиХ, а не да бих водио политику `тук на утук` или да бих се бавио реваншизмом", рекао је Додик.

Он је истакао да у Предсједништву БиХ жели да неприкосновено успостави политику чистих рачуна.

"По Сарајеву се много прича какав сам ја. То ме само забавља и поручујем им да ћу остати онакав каквог ме познају, да ћу се сада детаљно бавити питањима на нивоу БиХ и да ћу у сваком том питању показивати одговорности према народу који ме је бирао", нагласио је Додик.

Додик је рекао да је он изабрани српски члан Предсједништва БиХ, да неће бјежати од тог префикса и да ће свака његова одлука бити мотивисана том чињеницом.

"То значи да сам спреман да прихватим и њихове идентитете, али нисам спреман да идентите Српске и српског народа подредим било ком другом идентитету, ни државном ни квазинационалном, у смислу да је важнија БиХ од Српске, или да се промовише нека прича о Босанцима, а да се изгубе Срби па да изгубимо писмо, језик...То се неће дешавати", поручио је Додик.

Када је ријеч о спољној политици БиХ, Додик је најавио комплетну смјену амбасадора јер се не види никакав њихов допринос било чему.

"То се претворило у социјалу и ухљебљење. Амбасадори које ја будем именовао мораће годишње подносити извјештаје и ако они не буду усвојени, сами ће морати да оду. Напросто морамо да промијенимо начин рада", рекао је Додик.

Он је навео да се неки амбасадори само премјештају са једне на другу дестинацију, да неки нису ни заслужили да буду на амбасадорским мјестима и да је то недопустиво.

"Имамо своје квоте и оне морају да буду попуњене људима од интегритета, несумњивог патриотизма и способности да репрезентују Српску, а не да то сакрију са причом о БиХ. Ако то можемо да урадимо, они ће бити моји сарадници, у супротном, мораће да поднесу оставке или да буду разријешени", нагласио је Додик.

Додик је рекао да ће његова прва званична посјета бити Београду, те да и сада као предсједник Српске зна детаље сваког проблема у односима БиХ и Србије.

Он је истакао да постоји општа антисрпска хистерија у Сарајеву која је увијек била у служби креирања лоших односа према Србији, али да га то неће оптерећивати.

"Ми са Србијом желимо што бољу сарадњу и да укинемо све баријере. Свјестан сам да нећу моћи све то да учиним сам, јер нас тројица у Предсједништву БиХ треба да доносимо заједничке одлуке. До сада је у Сарајеву било најчешће `не` за све што је у вези са Србијом. Биће тешко, али ћу то подићи на највиши ниво политичког принципа", каже Додик.

Додик је рекао да ће, уколико друга два члана Предсједништва БиХ буду опструисала за њега суштински важна питања, са његове стране бити одговор, али да то не треба схватити као пријетњу.

"Позивам их да сарађујемо. Ако ми је као Србину из Српске, која чини територију БиХ, нешто важно у односима са Србијом, а не смета Бошњацима, онда то не може да буде заустављено. У противном, све што њима буде важно биће заустављено на исти начин", каже Додик.

Он истиче да је једно од основних питања - "да се коначно види да ли живимо у имагинарној ситуацији у којој се стално прича о накавој међународно признатој земљи БиХ".

"То је земља која уопште нема своју сувереност, јер нема земље која има сувереност, а има неизабране странце који њоме управљају", каже Додик.

Новоизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске каже да Предсједништво не може укинути високог представника, али да је веома важно да има заједничку оцјену о томе да он више није потребан, као ни стране судије у Уставном суду БиХ.

Додик истиче да је Српска унутрашњи фактор и не подржава БиХ коју је наметнуо високи представник, већ ону како је написано у Дејтонском мировном споразуму и Уставу.

Он је навео да су странци у БиХ формирали неподношљиво лошу структуру и поданички политички менталитет, који је посматрао амбасадоре или међународне званичнике као најважније личности наших судбина и функционисања овог простора.

"Не прихватамо чињеницу да је високи представник наметнуо законе, а које је прихватио чак и парламент БиХ, иако нису у складу са Уставом. Не желим да прихватим наметнуто, а наметнули су нам - од Сипе, Обавјештајно-безбједносне службе, до Тужилаштва и Суда. Показало се да те институције раде против Српске", рекао је Додик.

Он је поручио да ће се трудити да све буде враћено на дејтонски систем и да од тога неће одустати.

Према његовим ријечима, БиХ никада није имала заједничку политику, нити консензус, а и ако је било нечега то су креирали странци, па је нешто направљено и увијек су неки незадовољни - Хрвати и Срби због укидања стечених права, а Бошњаци што не могу успоставити унитарну БиХ.

"Ово није ултиматум, само желим да их мало `подсјетим` на сувереност БиХ. А у тој сувереној БиХ ћемо моћи да причамо како ћемо формирати Уставни суд и шта треба да ради. Немам према Бошњацима и Хрватима ниједну лошу мјеру, нити желим да спријечим било шта добро за њих, а што није штетно по Српску и српски народ, и очекујем исти однос према Српској. И једни и други смо у неком морању - они да прихвате пуни капацитет Српске, а ми да кажемо да живимо овдје и да желимо да се са њима договарамо", рекао је Додик.

Коментаришући посљедњи иступ високог представника у БиХ Валентина Инцка у Савјету безбједности УН, Додик је навео да је Инцко свјесно тамо ишао да прича хвалоспјеве о БиХ, а да све што не ваља припише ентитетима.