ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/11/2018

ВЕСИН: ЉУБАВ ЈЕ ОД СВЕГА ЈАЧА

 

ШАМАЦ, 9. НОВЕМБРА /СРНА/ - Парох јужночикашки и професор на Богословском факултету Српске православне цркве у Либертивилу Милош Весин одржао је у Шамцу предавање о теми "Љубав је, ипак, од свега јача", поручивши да ту тврдњу хришћанство својим постојањем доказује већ двије хиљаде година, а да је најљепша одлика човјека - милосрђе.

 

Након предавања, одржаног у организацији Српске православне општине Шамац, парох Весин је рекао новинарима да своју личну поруку нема, а да је порука коју са собом носи и са којом се појављује увијек порука мира, љубави и добре воље.

"Колико год се у овом, све хаотичнијем свијету чини да је љубав некако посустала, да је има све мање, ситуација у свијету снагу љубави не доводи у питање", рекао је парох.

Он је напоменуо да је чињеница да је "љубав многих охладњела", и то не само данас, будући да се о томе говорило још у првим вјековима хришћанства.

"Један од највећих отаца цркве, Свети Василије Велики се жали како је љубав многих охладњела, како су дошли посљедњи дани и управо ће се једино само по љубави познати да ли смо Христови или не", истакао је парох јужночикашки.

Он је рекао да је милосрђе најљепша одлика човјека, који је, прије свега, икона Божија и створен је по лику Божијем.

"Оног момента када свако од нас схвати да је, као носилац Божијег лика у себи, истовремено потенцијални драги камен, онда започиње тај радосни, али итекако мукотрпни рад на себи. Да би драги камен који носимо у себи заиста заблистао, морамо дуго радити на себи, а најбоље алатке на том раду су управо хришћанске врлине, од којих је највећа љубав", наглашава парох Весин.

Он је напоменуо да никада није било идеално вријеме за хришћанство.

"Свако вријеме има своје бреме, своје проблеме и у оној мјери у којој човјек може да буде у стању да буде изнад свог времена, он заиста љубављу може много тога да учини и да га савлада", рекао је парох и подсјетио да је народ на овим просторима показао шта човјек умије када, са вјером у Богу, побиједи себе, а што је доказ да је љубав од свега јача.