ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/11/2018

СУТРА СТРУЧНИ СЕМИНАР О АФЕКТИВНОЈ ВЕЗАНОСТИ

 

БИЈЕЉИНА, 9. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Бијељини ће сутра бити одржан стручни семинар "Теорија афективне везаности: Обрасци партнерске афективне везаности - препознавање и интервенција" на којем ће учествовати 32 психолога из Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта.

 

Предсједник Удружења психолога за Семберију и Мајевицу Слађана Цвјетковић рекла је Срни да је тема семинара упознавање о различитим обрасцима партнерске емоционалне привржености и њихов утицај на формирање, квалитет и одржање партнерске заједнице, њихово препознавање и стручна интервенција у области партнерских и породичних односа.

"Циљ је унапређење компетенције стручњака запослених у социјалној заштити у приступу љубавним и брачним/ванбрачним партнерима, на основу теоријских и истраживачких импликација теорије афективне везаности. Осим разумијевања базичних концепата, акценат је и на оспособљавању стручњака за процјењивање квалитета партнерских веза, те препознавање и рад са партнерима и дјецом у ситуацијама високо конфликтних развода", навела је Цвјетковићева.

Цвјетковићева је нагласила да овакви семинари помажу стручњацима у препознавању афективних образаца везивања код дјеце/ученика, разумијевању основа васпитног стила родитеља и у прилагођавању професионалних интервенција у савјетодавном раду са ученицима и родитељима у области образовања.

Психолози подсјећају да је потреба за везаношћу са другим бићем базична људска потреба, баш као потреба за храном, те наглашавају да без ње нема опстанка.

Они напомињу да у дјетињству, од квалитета односа са родитељима и других важних одраслих особа, зависе обрасци афективне везаности које особа има и на основу којих у одраслом добу формира друге везе и односе са људима, посебно партнерске.

На семинару ће учествовати запослени у систему социјалне заштите - у центрима за социјални рад, невладине организације, првенствено психолози и социјални радници који су укључени у рад са партнерима, породицом, дјецом, али и психолози и педагози запослени у образовном систему.

Предавач ће бити Татјана Стефановић Станојевић, која је професор развојне психологије и истраживач у области теорије афективне везаности на одсјеку за психологију на Филозофском факултету Универзитета у Нишу.

Станојевићева је аутор монографија "Емоционални развој личности", "Рано искуство и љубавне везе", "Афективна везаност, развој, модалитети и процена", "Када кажемо љубав, да ли мислимо љубав", "Афективна везаност и породични односи: развој и значај", аутор је и већег броја радова из области теорије афективног везивања који су штампани у научним часописима и зборницима, а била је и коаутор неколико књига.

Семинар психолога биће одржан сутра од 10.00 часова на Педагошком факултету у Бијељини, а изјаве за новинаре учесници скупа даће у 9.45 часова у холу Педагошког факултета.

Организатор је Друштво психолога Републике Српске, подружница за Семберију и Мајевицу.