ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/11/2018

ДОДИЈЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ЗА МЕЂУНАРОДНЕ РЕЗУЛТАТЕ

 

БАЊАЛУКА, 9. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Бањалуци су данас, у оквиру обиљежавања 43 године бањалучког Универзитета, додијељене новчане награде за 33 наставника и сарадника за објављене радове у најутицајнијим научним часописима, као и за деветоро наставника и сарадника који су учествовали у међународним научним пројектима, са укупним фондом награда од око 30.000 КМ.

 

Проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета Горан Латиновић изјавио је новинарима да је то први пут у историји ове високошколске установе да се додјељују награде наставницима и сарадницима који су у претходној години постигли најбоље научне резултате у виду објављивања радова у часописима са највишим импакт фактором /фактором утицаја/.

"Руководство Универзитета одлучило је да додијели награде онима који су на најбољи начин представили ову установу у свјетској научној јавности. Наставићемо да мотивишемо наше професоре и асистенте и сваке године ћемо додјељивати награде, и вјерујем да ће се и фонд за награде повећавати", нагласио је Латиновић.

Виши асистент на Природно-математичком факултету Немања Ракић рекао је да је добио награду за рад објављен у часопису "Астроном и астрофизикс", који је тренутно најрепрезентативнији лист у области астрономије у свијету, са импакт фактором 5.565.

"Овај фактор говори да је то изузетно вриједан рад који је резултат дугогодишњег истраживања у области астрономије. То је први рад из Републике Српске, али и из цјеле БиХ који је објављен у неком астрономском и астрофизичком часопису", навео је Ракић.