ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/11/2018

ПОЧЕЛА АКЦИЈА САДЊЕ 1.000 НОВИХ САДНИЦА

 

БАЊАЛУКА, 9. НОВЕМБРА /СРНА/ - Садњом стабала пендуластог дуда у близини Дјечијег позоришта Републике Српске данас је започела јесења садња дрвећа на подручју Бањалуке, у оквиру које ће широм града бити засађено око 1.000 садница.

 

Прво стабло у овогодишњој акцији под називом "1.000 садница за љепшу Бањалуку" засадили су градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, директор Дјечијег позоришта Српске Љиљана Лабовић Маринковић и глумац овог позоришта Душко Мазалица.

Радојичић је подсјетио да је Бањалука град зеленила и да су Бањалучани поносни на своје алеје и дрвореде, те нагласио да зеленило припада свим грађанима, чија је дужност да га чувају и заштите.

"Наши суграђани стално траже нове зелене површине, алеје и паркове, а у овој акцији засадићемо саднице у различитим дијеловима града. Заједно са пријатељима из Дјечијег позоришта, Музеја, те Привредне коморе Српске започели смо новембарску садњу дрвећа", рекао је Радојичић новинарима.

Он је напоменуо да ће наредне године бити организоване још веће акције садње, како би, заједно са грађанима, подигли свијест о значају зеленила у граду.

Директор Дјечијег позоришта Српске Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да су се чланови ове установе са задовољством одазвали позиву да учествују у овој акцији.

"Овдје је данас цијели ансамбл Дјечијег позоришта Српске, што нас подсјећа на оно најважније, а то је да смо упућени једни на друге и да једни другима желимо да учинимо да нам сваки нови дан буде бољи, другачији и љепши", рекла је Маринковићева.

У оквиру јесење садње дрвећа, у наредних двадесетак дана саднице ће бити посађене на источном и западном транзиту, Ади и Лазареву.

Ријеч је о различитим врстама дрвећа - липи, јавору, платану, јапанској јабуци и јапанској трешњи. Највећи број садница односи се на стабла платана и липе.