ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/11/2018

ШУРЛАН: СЉЕДЕЋИ ЦИЉ ЈЕ ДОБИЈАЊЕ СТАТУСА ТУРИСТИЧКЕ ДЕСТИНАЦИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 9. НОВЕМБРА /СРНА/ - Помоћник директора Туристичке организације Бањалука Миња Шурлан рекла је да је добијање статуса туристичке дестинације прва битна ставка којој Бањалука, као проглашено туристичко мјесто, може да тежи.

 

Шурланова је на конференцији за новинаре, поводом проглашења Бањалуке туристичким мјестом, рекла да је циљ Туристичке организације обједињавање свих туристичких атракције у околини Бањалуке, те да тежи добијању сатуса туристичке дестинација.

"Добити статус туристичке дестинације, након добијања статуса туристичког мјеста, јако је битно за уписивање у мапу туристичких дестинација наше регије, као и Европе", рекла је Шурланова.

Она је навела да ће статус туристичког мјеста Бањалуци донијети многе бенефите.

"Према Закону о боравишним таксама отвара се могућност повећања боравишне таксе, која је у Бањалуци износила двије КМ, а сада када је добијен статус туристичког мјеста имамо могућност да износи три КМ", рекла је Шурланова.

Шурланова је истакла да се средства од боравишне таксе дијеле у буџет Туристичке организације Бањалука и Туристичке организације Републике Српске.

"Туристичка организација града ће средства од боравишних такси користити за промоцију Бањалуке као туристичког мјеста и промоцију капацитета ради повећања броја туриста, њихових долазака и броја ноћења", нагласила је Шурланова.

Она је рекла да је бањалучка Туристичка организација, с циљем ефикаснијег пословања и олакшања регистрације апартмана, соба и станова за изнајмљивање и кућа за одмор физичких лица, објединила све надлежне институције, а у сарадњи са њима припремила и кратки водич за процес регистрације.

"На сајту бањалучке Туристичке организације заинтересовани могу попунити захтјев и након потписивања уговора могу добити сву потребну документацију од Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, Пореске управе, Службе за странце и градског Одјељења за привреду, чиме се скраћује процес и олакшава грађанима да региструју своје смјештајне јединице /`стан на дан`/", рекла је Шурланова.

Шурланова је подсјетила да је у Бањалуци регистровано више од 2.000 смјештајних капацитета.

Она је рекла да је ове године планирано више од 90.000 туристичких долазака у Бањалуку и 130.000 ноћења, те да ће у остваривању овог циља помоћи манифестација "Бањалучка зима" која је ове године добила другачији концепт.

Већи број туриста очекује се и због повећања приступачности Бањалуке - увођењем повољнијих авионских линија компаније "Рајанер" са бањалучког аеродрома.