ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/11/2018

НЕОПХОДНО УСВОЈИТИ ЗАКОНСКА РЈЕШЕЊА РАДИ ЗАШТИТЕ ОД МИГРАНАТА

 

БАЊАЛУКА, 9. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Републици Српској неопходно је у наредном периоду усвојити законска рјешења да би се она додатно заштитила када је ријеч о мигрантима, речено је данас на састанку у Бањалуци Координационог тијела за праћење илегалних миграната преко територије Републике Српске.

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су досадашње мјере Владе које се односе на мигранте дале разултата, а да ниво БиХ није радио у корист Републике Српске и БиХ када је ријеч о овом проблему.

Он је навео да је новим законским рјешењима или измјенама постојећих потребно дати нова овлашћења полицији и да би у наредном периоду требало да буде формиран резервни састав полиције.

"У наредних неколико дана размислићу и о формирању службе националне безбједности јер Република Српска од Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ нема користи", рекао Додик након састанка Координационог тијела и додао да ће од надлежних институција на нивоу БиХ тражити да више никоме не дају азил јер је у најави 20.000 захтјева за издавање азила.

Премијер Српске Жељка Цвијановић рекла је да нема поузданих података о броју миграната, што је огроман проблем.

Она је навела да је у кантонима у којима су мигранти проузрокован низ здравствених и безбједносних проблема.

Састанку у Административном центру Владе Републике Српске присуствовали су и министар правде Антон Касиповић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар за избјеглице и расељена лица Давор Чордаш и директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.