ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/11/2018

НЕОПХОДНО УСВОЈИТИ ЗАКОНСКА РЈЕШЕЊА РАДИ ЗАШТИТЕ ОД МИГРАНАТА

 

БАЊАЛУКА, 9. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Републици Српској неопходно је у наредном периоду усвојити законска рјешења да би се додатно заштитила када је ријеч о мигрантима, речено је данас на састанку у Бањалуци Координационог тијела за праћење илегалних миграната преко територије Републике Српске.

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су досадашње мјере Владе, које се односе на мигранте, дале разултат, а да ниво БиХ није радио у корист Републике Српске и БиХ када је ријеч о овом проблему.

Он је навео да је новим законским рјешењима или измјенама постојећих потребно дати нова овлашћења полицији и да би у наредном периоду требало да буде формиран резервни састав полиције.

"У наредних неколико дана размислићу и о формирању службе националне безбједности јер Република Српска од Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ нема користи", рекао је Додик након састанка Координационог тијела и додао да ће од надлежних институција на нивоу БиХ тражити да више никоме не дају азил јер је у најави 20.000 захтјева за издавање азила мигрантима, који би, ако га добију, након три године могли постати грађани БиХ.

Он је оцијенио да је је питање миграната далеко комплексније него што многи желе и да никада није са нивоа БиХ било превентивних мјера.

"Иза овога се крије много политичких процеса и онога што многи желе, а то је да све буде минимизирано. Један од циљева је био да наша полиција буде реформисана и враћена фамозна прича о реформи полиције", додао је Додик.

Он је нагласио да нико у Српској не треба да буде наиван, јер је ријеч о проблему који неће нестати, и да је потребно у Републици Српској увести и службу за обавјештавање и узбуњивање.

"Потребно је и на нивоу БиХ предложити нека законска рјешења. Кријумчарење људи треба постати предмет кривичног гоњена и најригорознијег осуђивања у рангу убиства", мишљења је Додик.

Он сматра да је важно разговарати са земљама из којих долазе мигранти, односно са Србијом и Црном Гором покушати тражити далеко већу сарадњу и прекидање мигрантских рута.

"Одбили смо и концепт формирања кампова у земљама које су у додиру са ЕУ, јер то дугорочно није добро за БиХ. Потребно је успоставити ригорозну контролу границе и спријечити улазак миграната у БиХ", рекао је Додик.

Премијер Српске Жељка Цвијановић рекла је да нема поузданих података о броју миграната, што је огроман проблем.

Она је навела да је у кантонима Федерације БиХ у којима су мигранти проузрокован низ здравствених и безбједносних проблема. Оно што јесте проблем, каже Цвијановићева, да сада говоримо о 21.000 миграната, од чега је неких 20.000 изразило намјеру да затражи азил и у формалном смислу неки од њих су то већ и урадили.

"Мјере и закључци које је раније усвојила Влада Српске дали су резултате. Било је сасвим исправно што је закључено да нема спремности, нити капацитета да се смијештају мигранти у Републику Српску. Дефинисали смо тада да се треба омогућити њихово пребацивање ван Српске, што је рађено у претходном периоду, али смо се придржавали свих хуманих принципа", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је одређен број припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске /МУП/ стављен на располагање да би била рјешавана мигрантска криза, те додала да се овом проблему није адекватно приступило са нивоа БиХ.

"Немамо поузданих података о броју миграната, нити услова за њихов смјештај. За ово питање потребна су и законска рјешења. БиХ ће морати да пооштри начин добијања азила, уколико жели да постане иоле нормална земља", каже Цвијановићева.

Она је поновила да је проблем миграната у региону присутан од 2015. године, али да су људи који су имали значајне функције на нивоу БиХ покушавали да убјеђују да ће проблем сам од себе нестати.

"Узнемирени смо информацијама из кантона гдје се налазе мигранти, а проблем је и што није успостављена њихова адекватна провјера. Зато смо прелиминарним сетом закључака дефинисали да се треба наставити са нашом досадашњом политиком, а веома брзо ћемо имати законска рјешења којима ћемо се додатно заштитити и биће успостављена одређена овлаштења за нашу полицију да би могли да иду у сусрет оваквим проблемима", рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске сматра да ситуација са мигрантима не може бити ријешена за мјесец, годину или двије.

"У БиХ треба цјеловито приступити рјешавању овог проблема. ЕУ затвара своје границе и бојим се да би оваква политика значила да на простору БиХ треба задржати концентрацију миграната. Чињеница је и да граница БиХ није чувана на адекватан начин, а у различитим агенцијама на нивоу БиХ је на административним пословима запослено више од 1.000 људи, што је било у предизборне сврхе", каже Цвијановићева.

Састанку у Административном центру Владе Републике Српске присуствовали су и министар правде Српске Антон Касиповић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар за избјеглице и расељена лица Давор Чордаш и директор Полиције Српске Дарко Ћулум.