ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/11/2018

ОТВОРЕН РУСКИ КАБИНЕТ НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ У МОСТАРУ

 

МОСTАР, 9. НОВЕМБРА /СРНА/ - Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов отворио је данас Руски кабинет на Филозофском факултету Свеучилишта у Мостару, што је први овакав кабинет у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

 

Иванцов је рекао да је отварање Руског кабинета на Филозофском факултету у Мостару изузетно значајан догађај и захвалио челницима Свеучилишта на доприносу који су дали за успостављање веза између Русије и БиХ.

"Ово је први Руски кабинет који је отворен у ФБиХ. Надам се да ће ово бити подстицај за даљу сарадњу", поручио је Иванцов.

Он је нагласио значај чињенице да 50 студената на Филозофском факултету студирају руски језик.

"Tо је и допринос пријатељству руског народа и народа који живе на Балкану, али и својеврсан подстицај развоју привредних веза и туризма", рекао је Иванцов и изразио наду да ће данашње отварање Руског кабинета повећати интересовање за проучавање руског језика и културе.

Он је поручио да је Амбасада спремна да помогне опремање Руског кабинета, као и да нађе могућности за повећање књижног фонда.

Ректор Свеучилишта у Мостару Зоран Tомић рекао је да је на састанку разговарано о проширењу сарадње између мостарског Свеучилишта и Русије и њихових института који се баве промоцијом руског језика и културе у Европи.

Томић је навео да је сарадња са Русијом и руским универзитетима важна, прије свега због академских питања, могућности заједничких истраживања, али и разумијевања свјетске и руске културе.

"Желимо да нашим студентима омогућимо сарадњу са руским универзитетима унутар које се нуде и могућности стипендирања", рекао је Tомић.

Продекан за међународну сарадњу Ружица Зељко Зубац нагласила је да овај догађај има велики значај за Филозофски факултет, али и за 50 студената руског језика.

"Руски кутак ће бити мјесто гдје ће се наши студенти дружити, упознавати са руском културом и остваривати различите видове сарадње са руским универзитетима. Надамо се да ће представљање стипендија подстаћи наше студенте да се одлуче на студирање у Русији, али да ће и руски студенти, можда, доћи на наше свеучилиште", рекла је она.

На отварању Руског кабинета представљене су и могућности стипендирања и студирања у Русији.