ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/11/2018

УРУЧЕНА ПРОТЕСТНА НОТА АУСТРИЈСКОМ АМБАСАДОРУ

 

МОСКВА, 9. НОВЕМБРА /СРНА/ - Руско Министарство спољних послова уручило је аустријском амбасадору у Москви Јоханесу Ајгнеру протестну ноту поводом оптужби да је пензионисани аустријски пуковник годинама шпијунирао за Москву.

 

Руско Министарство спољних послова наводи у саопштењу да је обавијестило амбасадора Аустрије да је Русија "збуњена" чињеницом да су аустријски партнери изабрали да о својим сумњама са њом не разговарају путем успостављених канала за дијалог.

"Умјесто тога, Аустрија се одлучила за оно што је, нажалост, постао обичајни метод многих западних земаља, а то је сензационалистичко пласирање лажних информација у медијима и јавним захтјевом за објашњење из Москве", напомиње се у саопштењу.

Из Министарства додају да су поступци Беча у овом случају, који су засновани на сумњама без доказа, већ закомпликовали односе Русије и Аустрије, који су до недавно имали позитивну динамику, јавио је "Спутњик".

Руске новинске агенције данас су јавиле да је аустријски амбасадор позван на разговор у Министарство, након што су аустријски медији јавили да су власти Аустрије ухапсиле бившег пуковника под сумњом да је 20 година шпијунирао у корист Русије.

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је раније да је недавно пензионисани официр, кога није именовао, вјероватно шпијунирао од деведесетих година прошлог вијека.

Коментаришући случај, руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да су га оптужбе Беча "непријатно изненадиле" и да жали што се Аустрија, како се чини, окренула такозваној "мегафонској дипломатији".