ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/11/2018

ПРОМОВИСАНА КЊИГА О ХЕРОИНИ ВЕЛИКОГ РАТА МИЛУНКИ САВИЋ

 

БИЈЕЉИНА, 9. НОВЕМБРА /СРНА/ - Поводом 100 година од завршетка Великог рата, у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини вечерас је промовисана књига "Милунка Савић - ордење и ожиљци" којом се аутор Милан Богојевић бори да не буде заборављена ова српска хероина и најодликованији војник у Првом свјетском рату.

 

Богојевић је рекао новинарима да је књига настајала десетак година као његов допринос борби против, како каже, страшне српске бољке - да заборавља своје хероје.

"Милунка Савић је симбол заборављених хероја из Првог светског рата", истакао је он.

Богојевић је навео да се још мање зна да је ова жена била и велики хуманиста, да је имала једну биолошку кћерку, те усвојила још три, од којих је једна дијете са посебним потребама, а на различите начине помогла је одрастање још 30 дјеце.

Он каже да је Милунка Савић цијели живот себе представљала као српску мајку и одбијала позиве из Француске да се тамо одсели, као носилац њиховог највишег одликовања.

Према његовим ријечима, уз јунакињу књиге, необичну жену, српског војника, хероја и хуманисту, везан је и необичан издавач - Маја Ковачевић која је мајка 11 дјеце и власник издавачке куће "Глас Србије".

Вече посвећено Милунки Савић и вијеку побједника организовали су бијељински одбор Удружења "Краљевина Србија" и градско удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918.