ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/11/2018

ПОЗИВ МАКРОНУ ДА ПОСЈЕТИ СПОМЕН-СОБУ "КОСМЕТСКЕ ЖРТВЕ"

 

БЕОГРАД, 12. НОВЕМБРА /СРНА/ - Удружења породица убијених и киднапованих на Косову и Метохији позвало је данас француског предсједника Емануела Макрона да приликом предстојећег доласка у Београд посјети спомен-собу "Косметске жртве", у којој су изложене фотографије Срба које су убили албански терористи.

 

Из Удружења је саопштено да је позив упућен због тога што је на обиљежавању сто година од завршетка Првог свјетског рата у Паризу, Француска дала "почасно место злочинцу и терористи Хашиму Тачију" и тиме "поклушала да понизи српске жртве, државу Србије и њеног председника".

"Један херојски и јуначки народ не може бити понижен на овај начин. Напротив, Француска нас је јуче уздигла и као народ и као државу и омогућила да докажемо наше достојанствено и примерено држање у ситуацији када је направила скандал", наводи се усаопштењу.

У Удружењу истичу да је у Паризу "председник Србије Александар Вучић представљао једну јуначку, херојску, достојанствену државу, један јуначки, херојски, достојанствен народ", као и да је "његово држање и представљање и државе и народа изнад сваког инцидента и скандала".

На јучерашњој церемонији у Паризу, поводом обиљежавања 100 година од завршетка Првог свјетског рата, премијер самопроглашеног Косова Хашим Тачи нашао се у другом реду, одмах иза највећих свјетских лидера, док је Александар Вучић, предсједник Србије - земље која је у Првом свјетском рату поднијела велику жртву и дала двије трећине становништва за слободу, био скрајнут.