ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/11/2018

"ПРОСВЈЕТА" ОБИЉЕЖИЛА 100 ГОДИНА ОД ЗАВРШЕТКА ВЕЛИКОГ РАТА

 

ТУЗЛА, 16. НОВЕМБРА /СРНА/ - У тузланској Народној и универзитетској библиотеци "Дервиш Сушић" одржана је трибина поводом вијека од завршетка Првог свјетског рата, коју је органозовало Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Тузле.

 

На трибини пдо називом "Тузла - 100 година од завршетка Великог рата" говорило се о повезаности тузланске Гимназије са организацијом "Млада Босна", о томе како је Тузла дочекала стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, те о историјској грађи и другим чињеницама везаним за Тузлу у том периоду.

О теми "Како је Тузла дочекала стварање Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца" синоћ је говорио ванредни професор Филозофског факултета у Тузли Аднан Јахић који расвјетљава догађаје у Тузли у новембру и децембру 1918. године - прије и послије формирања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Јахић описује како су одређене групе и заједнице, као и јавне личности и обични људи, реаговали на нову ситуацију након нестанка аустроугарске власти и успостављања југословенске државе, те до које мјере је недавна прошлост утицала на ставове и понашање људи у вријеме великих промјена и нових прилика.

Редовни професор Филозофског факултета у Бањалуци Боривоје Милошевић подсјетио је на то да је тузланска гимназија уз, бањалучку, мостарску и сарајевску, била један од центара младобосанског покрета почетком двадесетог вијека.

"Аустроугарске власти 1914. године затвориле су тузланску и мостарску гимназију на годину дана, с образложењем `боље да немамо никаквих школа, него онаквих из којих ће излазити душмани јавног реда и мира`", навео је Милошевић.

Присутнима се, као гост, обратио и сликар Здравко Новак, који је говорио о свом дједу Остоји Паљићу - носиоцу највиших домаћих и страних одликовања за учешће у Великом рату, што је данас непознато данашњој јавности.