ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/11/2018

ОТВОРЕН ДРУГИ СЕМБЕРСКИ САЈАМ МЕСА "ДВОРОВИ 2018"

 

БИЈЕЉИНА, 16. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Дворовима код Бијељине данас је отворен Други семберски сајам меса "Дворови 2018", који је окупио 60 излагача од којих 40 из области производње меса и месних прерађевина.

 

Сајам је отворио министар туризма и трговине Републике Српске Предраг Глухаковић, који је истакао да Влада Српске подстиче домаће производе, али и овакве манифестације које промовишу здраву храну.

Глухаковић је рекао да Влада Српске и ресорно министарство подстичу домаће производе, њихову производњу, прераду, и продају "јер је оно што је произведено у Републици Српској најквалитетније и најбоље".

Он је изразио увјерење да ће у наредном периоду домаћи произвођачи имати већи простор на тржишту Републике Српске, БиХ, али и ЕУ.

"Данашњи сајам је прилика да видимо шта се у Семберији ради, у Семберији која једна од најбољих дестинација за производњу меса и хране", рекао је Глухаковић новинарима.

Он је истакао да Влада Српске иде кампањом да се што више купује оно што се произведе у Републици Српској, иако је увоз робе 60 одсто у односу на 40 одсто онога што се извезе из Српске за 10 мјесеци ове године.

"Оваквим манифестацијима још више можемо подстаћи да се купују домаћи производи", рекао је Глухаковић.

Миленко Зупур, власник предузећа "Глобус", главног организатора Сајма, изразио је задовољство јер је на почетку овогодишњи сајам дупло већи од првог и по броју излагача, али и посјетилаца.

"Жеља нам је да на овај начин промовишемо у Семебрији производњу меса, месних прерађевина, али и остале хране, а поготово ми је задовољство што промовишемо здраву храну која је много квалитетнија од оне што нам долази са других тржишта", рекао је Зупур новинарима.

У име домаћина обратио се градоначелник Бијељине Мићо Мићић, који је рекао да је Семберија житница Српске и БиХ и да овај сајам подстиче производњу меса и здраве хране.

"У посљедње вријеме имамо озбиљне произвођаче сировог меса, товних јунади, свиња. Посебно је битно да је Бијељина и Семберија спремна да производи здраву храну јер нисмо оптерећени тешком индустријом и имамо здраво земљиште, и то је велика шанса нашег краја", рекао је Мићић.

Он је најавио да ће Градска управа подржавати и у наредном периоду овакве манифестације, али и све оне који се баве пољопривредном производњом.

Овогодишњи сајам окупио је укупно 60 излагача, од којих је 40 излагача из производње меса и месних прерађевина, а 20 излагача су винарије и дестилерије.

Организатори очекују да Сајам посјети од 15.000 до 20.000 гостију.

Главни организатор Сајма је "Глобус", а организацију су помогли "Аура" осигурање, "ЗП комерц" и град Бијељина. Сајам ће трајати три дана.