ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 18/11/2018

ПРИОРИТЕТ У РАДУ МУП-а - ФОРМИРАЊЕ РЕЗЕРВНОГ САСТАВА ПОЛИЦИЈЕ

 

Формирањем резервног састава полиције, МУП Српске могао би ефикасније да одговори на проблем повећаног прилива миграната који ће у БиХ бити изражен у наредних не годину, двије, већ и дуже... Постоји реална потреба да се ради на формирању службе националне безбједности, јер Република Српска мора да штити своје интересе и кроз тај вид овлаштења, а који јој је Уставом загрантован...

 

Разговарала: Татјана Парађина

БАЊАЛУКА, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је у интервјуу Срни да је приоритет у раду Министарства унутрашњих послова /МУП/ у предстојећем периоду формирање резервног састава полиције с циљем ефикасног одговора на мигрантску кризу и нови прилив миграната који се реално може очекивати у наредним годинама.

"Формирањем резервног састава полиције, МУП Српске могао би ефикасније да одговори на тај проблем који ће у БиХ бити изражен у наредних не годину, двије, већ и дуже. У овом тренутку ми можемо да издвојимо више стотина полицајаца Републике Српске и да их распоредимо на нашој граници с циљем њене заштите и обезбјеђења. То није проблем да радимо мјесец, два или неколико мјесеци, али не можемо тај број људи из редовног састава полиције да држимо годину или неколико година на граници, док реално наредних година очекујемо нови прилив мограната који ће ићи даље према Европи управо преко територије БиХ", истакао је министар Лукач.

Он је оцијенио да су МУП-у Српске потребни нови људи који би могли да раде тај посао, јер ако се изузму полицајци из редовног састава полиције и распореде на границу биће нарушена безбједност у градовима Републике Српске што се, како је истакао, не смије дозволити.

"С тога морамо изнаћи нове снаге, нове могућности да би могли ефикасно да се боримо против мигрантске кризе с циљем заштите наших граница и једна од најбољих могућности је резервни састав полиције", рекао је Лукач.

То би значило, појаснио је министар унутрашњих послова, да МУП прими младе људе који би прошли селекцију као да долазе на Полицијску академију, потом и одређене обуке, а онда би свим заинтересованим, у неком наредном периоду, било омогућено да иду на Полицијску академију МУП-а Српске и уђу у активни састав полиције.

Према његовом мишљењу, то је један добар концепт јер би на тај начин МУП Српске имао прву степеницу селекције и обучености људи који би касније завршавали Полицијску академију и постали саставни дио полиције.

РЕАЛНО ЈЕ ОЧЕКИВАТИ ДА ЋЕ МИГРАНТСКА КРИЗА ПОТРАЈАТИ НЕКОЛИКО ГОДИНА

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, министар Лукач је у интервјуу Срни рекао да је ове године забиљежен појачан прилив миграната преко територије БиХ, те да је највећи прилив био са територије Србије према граници Републике Српске.

"Ми смо се активно укључили у посао заштите границе на захтјев Граничне полиције БиХ која са бројем људи којим располаже нема довољно капацитета да штити границу. У овом тренутко укључено је до 100 полицајаца Републике Српске у заштити границе и на спречавању илегалног уласка миграната. Међутим, граница је огромна и пар стотина људи не може да је затвори и у потпуности спријечи улазак миграната", навео је Лукач.

Он је нагласио да се с тога мора размишљати о формирању резервног састава полиције МУП-а Српске јер мигрантска криза неће ускоро престати. "Доласком зиме очекујемо да ће прилив миграната да буде смањен, а већ сљедеће и неколико наредних година очекујемо већи талас миграција с обзиром на нека помјерења која постоје на Блиском истоку и у земљама из којих ти људи долазе. Ријеч је не само о земљама захваћених ратом, јер у овом тренутку се појављује највише Пакистанаца и Иранаца, значи људи из земаља у којима тренутно нема ратних дејстава, а који очигледно имају намјеру да дођу до Европе и да се ту настане", упозорио је Лукач.

Подсјетивши да је Мађарска затворила своју границу у потпуности и то жицом и да Хрватска веома активно контролише своју границу, министар унутрашњих послова је констатовао да су се све руте сада окренуле преко БиХ.

"Према неким подацима, ове године је кроз БиХ прошло више од 21.000 људи. Полиција Републике Српске је својим активностима привела њих више од 4.000 који су се појавили на нашој територији и које смо предали у надлежност заједничким органима БиХ", додао је Лукач.

Он је навео да на територији ФБиХ постоје велики проблеми у вези са смјештајем миграната, као и њиховим понашањем с обзиром да је забиљежено више крађа, провала које су они починили, а потом и међусобних обрачуна, туча, па чак и убистава.

"То је оно што смо ми у Републици Српској, захваљујући нашем ставу који смо заузели у вези са мигрантском кризом, избјегли јер смо рекли да на територији Српске не могу да буду кампови у којима ће бити смјештени мигранти јер за то немамо ни капацитета ни могућности. На тај начин омогућили смо мигрантима да што прије прођу кроз територију Републике Српске.

Између осталог, Влада Републике Српске је због тога формирала и Координационо тијело за праћење кретања миграната, чиме смо такође заштитили наше грађане од негативног утицаја миграната, јер знамо да су међу њима и они који су веома проблематичног понашања што сада долази до изражаја у ФБиХ гдје су се окупили у тим камповима", нагласио је Лукач у интервјуу Срни.

ЕНТИТЕТСКА ЛИНИЈА НИЈЕ СМЕТЊА У ОТКРИВАЊУ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

На питање какава је сарадња МУП-а Српске са МУП-ом Кантона Сарајево, с обзиром да у посљедње вријеме, а посебно након убиства два полицајца у том граду, из ФБиХ све чешће долазе тврдње да тим питањем треба да се бави, како кажу, "државна полиција", те да ентитетска линија представља проблем, Лукач је рекао да се полиција Републике Српске одмах по сазнању за ово брутално убиство у потпуности укључила у откривање тог кривичног дјела у складу са својим овлаштењима.

"Ријеч је о веома тешком кривичном дјелу када је пуцано на полицајце који су лишени живота на бруталан начин што је за сваку осуду. То је био повод да се полиција Републике Српске укључи одмах у откривање тог кривичног дјела. Од самог старта смо имали добру сарадњу са кантоналном полицијом и све њихове захтјеве према одређеним криминалним лицима са нашег подручја реализовали смо у веома кратком року - пронашли та лица и предали их на даљу обраду", рекао је Лукач.

Он је нагласио да апсолутно не стоји констатација да ентитетска линија представља проблем јер у овом случају она то сигурно није била, као ни у другим раније почињеним кривичним дјелима, а нарочито када је ријеч о аутомафији.

"Чињеница је да се многа возила украде на подручју Сарајева, јер је то већи град гдје има много више аутомобила која су привлачна криминалцима, вјероватно, због њихове вриједности а која заврше на територији Републике Српске. Ми сваке године власницима са територије ФБиХ вратимо десетине украдених возила која пронађемо у Српској. То значи да сарадња постоји, да је добра и да у овом случају није било никаквих препрека што се тиче ентитетске линије или полиције Српске и наше сарадње", нагласио је Лукач.

Он је поновио да све што је тражено од полиције Републике Српске веома је брзо и ефикасно рађено и тако ће бити и убудуће. "Сви ти покушаји да се овакви случајеви користе да би се причало да је потребна некаква 'државна полиција' и неки 'МУП БиХ' сасвим је беспредметна, јер наша овлаштења произилазе из Устава и Дејтонског мировног споразума и тако ће и остати. Никада нећемо дозволити да се наруши територијални интегритет Републике Српске нити надлежности полиције Српске", истакао је Лукач.

БИЛО КАКВО ПРОШИРЕЊЕ НАДЛЕЖНОСТИ ДИРЕКЦИЈЕ ЗА КООРДИНАЦИЈУ ПОЛИЦИЈСКИХ ТИЈЕЛА НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР

На питање да прокоментарише све евидентније покушаје из ФБиХ да се од Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ направи полицијска агенција са надлежностима које она по закону нема, Лукач је рекао да Дирекција има своје надлежности које су јој дате законом и да њихово проширење не долази у обзир.

"Дирекција је један компромис приче о реформи полиције у БиХ и након тога су њена овлаштења дефинисана законом. Без сагласности оба ентитета не може да буде било каквих промјена. Дирекција нема надлежност ни по питању истрага, као ни вођења одређених случајева и ту се неће ништа промијенити. Самим тим, они не могу да се баве таквим стварима нити да добију таква овлаштења која би сутра значила да су они нека 'државна полиција'. МУП Републике Српске се никада неће сагласити да изгуби било коју надлежност коју сада имамо и која нам је дата законом тако да је беспредметно причати било шта у вези са проширењем овлаштења Дирекције или прављења неког наводног МУП-а БиХ. То је апсолутно нереална прича", поручио је министар Лукач.

ПОТРЕБНО РАДИТИ НА ФОРМИРАЊУ СЛУЖБЕ НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ

Говорећи о могућности формирања службе националне безбједности, чији би циљ првенствено био заштита грађана Републике Српске и њеног уставног поретка, Лукач је у интервјуу Срни рекао да је некада у саставу МУП-а постојала такозвана државна безбједност, а касније обавјештајна агенција која се утопила у обавјештајну агенцију на нивоу БиХ.

"Ми смо на тај начин као Република Српска остали без једног овлаштења које нам је дато и Дејтонским споразумом, а којим је предвиђено да можемо да имамо своју обавјештајну агенцију. Оно што сада имамо на нивоу БиХ није задовољвајуће и то се могло чути из више извора у Републици Српској, јер та агенција не ради у потпуности оно што Република Српска од ње очекује. На примјер, ми не добијамо ни довољно квалитетне информације и немамо довољно добру сарадњу да би ту агенцију могли да сматрамо нашом, односно да ради и на заштити интереса Републике Српске", појаснио је Лукач.

Он је навео и да је из тог разлога предсједник Републике Милорад Додик најавио, у складу са уставним овлаштењима, да постоји могућност формирања службе националне безбједности и да ће се радити на томе.

"То је сада у некој фази припреме и у овом тренутку не би било сврсисходно да причам како и гдје ће та служба бити позиционирана и организована, али у сваком случају радиће се на томе. Сада да ли би она била у саставу МУП-а или при кабинету предсједника Републике мање је важно у односу на чињеницу да имамо потребу да се ради на том плану јер Република Српска мора да штити своје интересе и кроз тај вид овлаштења који јој је Уставом загрантован", нагласио је Лукач.

ПЕРИОД ИЗМЕЂУ ДВИЈЕ СЛАВЕ МУП-а ОБИЉЕЖИЛИ ИЗБОРИ, ИЗБОРНА ГОДИНА ПУНА ИЗАЗОВА ЗА ПОЛИЦИЈУ

Поводом славе МУП-а Републике Српске Светог Архангела Михаила, који се обиљежава 21. новембра, Лукач је у интервјуу Срни рекао да је МУП Српске између двије славе имао много посла, посебно када се има у виду да је та година била изборна.

"Свака изборна година је за полицију Републике Српске много изазовнија у односу на остале, мада је овдје доста ванредних ситуација у којима полиција мора да одговори задатку и гдје се најбоље покаже да ли је полиција добро организована, довољно опремљена и да ли може да одговори свим тим задацима. Таква је била и ова година, много је било изазова за полицију Републике Српске и мислим да смо успјешно реализовали све те активности и задатке који су били пред нама", истакао је Лукач.

Када је ријеч о редовним пословима, Лукач је навео да МУП наставља тренд добрих резултата, посебно када је ријеч о откривености кривичних дјела по свим сегментима.

"Статистички проценти показују да имамо много већу откривеност кривичних дјела него протеклих година и то је један добар тренд у задњих пет година. Такође, забиљежено је и смањење укпног броја кривичних дјела, а у опадању је извршење посебно тежих кривичних дјела попут убистава и разбојништава, која оптерећују јавност јер привлаче највише пажње. Према својој структури, то су тешка кривична дјела при чијем откривању полиција има много више посла, јер је ријеч о озбиљним криминалцима који су научили да прикривају трагове и та кривична дјела углавном се извршавају организовано", рекао је Лукач.

Што се тиче свеукупне безбједносне ситуације у Републици Српској, Лукач је рекао да је она на основу свих показатеља на задовољавајућем нивоу. "Наравно, увијек имамо појединачне случајеве који на неки начин привуку пажњу јавости али то нису случајеви за које можемо рећи да су нарушили безбједност и да се грађани због тога осјећају угроженим, да не могу нормално да живе и да раде, али свакако постоји заинтересованост за такве случајеве и полиција интензивно ради на њиховом откривању и расвјетљавању", рекао је министар унутрашњих послова.

Он је подсјетио да су у овој години откривена чак и нека стара тешка кривична дјела попут убистава и разбојништава, што значи да полиција не одустаје да ријеши било које кривично дјело које је остало из неког ранијег периода, које се десило и прије више од десет година, тако да криминалци морају да знају да сваки пут кад направе неко тешко кривично дјело да то неће бити заборављено и са тим морају да живе, јер неко ће кад-тад открити и расвијетлити свако кривично дјело.

Када је ријеч о опремљености полиције Републике Српске у погледу наоружања, возила, материјално-техничких средстава, Лукач је рекао да су МУП и Влада Српске у протекле четири године уложили много средстава у опремање полиције.

"Успјели смо од Владе да добијемо значајна средстава на основу којих смо опремили полицију, посебно када је ријеч о наоружању које је било застарјело. Наоружање у нашој Специјалној јединици и Јединици за подршку, али и у редовном саставу полиције било је још из рата и по својој функцији никако није било задовољавајуће. Али сада имамо сасвим зановљено наоружање, посебно у Специјалној јединици и Јединици за подршку које су опремљене најсавременијим наоружањем које полиција може да има.

Доста тога смо успјели у протекле четири године и могу рећи да сам задовољан, али предстоји још много рада и средстава да би све то подигли на ниво да можемо сви да кажемо да смо задовољни. Ту, прије свега, мислим на опрему, возила, као и на неке друге сегменте као што су форензика, вршење увиђаја и остало што је потребно за откривање кривичних дјела", рекао је Лукач.

Он је навео да је у наредном периоду потребно много више радити и на техничком опремању и изразио наду да ће Влада препознати те потребе, те да ће МУП-у Српске омогућити да добије нову савремену техничку опрему која је потребна да би могли на ефикасан начин да се боре против криминалаца и оних који на било који начин покушавају да угрожавају грађане Српске и њихову безбједност.

Лукач је нагласио да је Центар за обуку у бившој касарни у Залужанима, у који је до сда уложено 10 милиона КМ, један од капиталних пројеката које је МУП покренуо у задње четири године и свакако један од битнијих пројеката који захтијева велика средства.

"Када у потпуности завршимо тај комплекс, морам нагласити да нико у региону неће имати један такав центар који се налази на 55 хектара земљишта на којем ће бити стационирано много објеката на једном мјесту. За МУП је то од великог значаја јер ће кроз тај центар да пролазе све наше јединице - Јединица за подршку, Специјална јединица која је у сталном процесу обучавања, као и наше посебне снаге полиције које би такође требало да прођу квалитетну обуку коју до сада нису имали. То ће значити дизање нивоа обучености свих припадника МУП-а на много већи, а кроз њихову обуку иде и опремљеност свим потребним средствима да би могли ту обуку квалитетно да изводе што је један нови ниво и опремљености и обучености свих припадника МУП-а", нагласио је Лукач.

НАКОН ФОРМИРАЊА ВЛАДЕ РЕАЛНО ПРИЧАТИ О СТАТУСУ И ПЛАТАМА ПРИПАДНИКА ПОЛИЦИЈЕ

Говорећи о статусу полицијских службеника и да ли је могуће изаћи у сусрет захтјеву Синдиката радника унутрашњих послова за повећањем плате, Лукач је рекао да то није само захтјев Синдиката, већ и његов, као и захтјев полиције Републике Српске да имају бољи статус и боље плате.

"Полиција, а нарочито полицајци са средњом стручном спремом могу и морају да имају и боље плате и бољи статус у комплетном друштву у Републици Српској, јер је ријеч о људима који су брину о безбједности Српске и њених грађана и они морају да буду адекватно плаћени за свој рад", истакао је Лукач.

Он је констатовао да је Синдикат покренуо ту петицију о повећању плате у погрешно вријеме јер се мандат ове владе и старог сазива Народне скупштине завршава, те да је тек након формирања нове владе реално причати о тим стварима.

"Сматрам да је вријеме које је Синдикат темпирао за подношење петиције за рјешавање статуса полицајаца пуцањ у празно и да је то губљење вријеме, јер тек у наредној години, након формирања владе можемо да озбиљно причамо о тој теми и да имамо конкретне резултате", рекао је Лукач.

Министар унутрашњих послова честитао је свим припадницима МУП-а предстојећу славу - Светог Архангела Михаила, пожељевши им лични и породични успјех у будућности.