ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана19/11/2018

ДАНАС КОНСТИТУТИВНА СЈЕДНИЦА ПАРЛАМЕНТА СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - Конститутивна сједница 10. сазива Народне скупштине Републике Српске биће одржана данас у Бањалуци на којој ће свечане заклетве положити новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ и предсједник и потпредсједници Српске.

 

Прва сједница новог скупштинског сазива заказана је за 14.00 часова, а прије њеног одржавања у 12.00 часова новоизабраним посланицима биће додијељени сертификати Централне изборне комисије БиХ, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Сједница ће почети конституисањем радног предсједништва, које чине најстарији посланик - Дане Малешевић и три најмлађа посланика из странака које су добиле највише посланика у Народној скупштини - Денис Шулић из СНСД-а, Александар Главаш из ДНС-а и Давор Шешић из СДС-а. Радно предсједништво предсједаваће сједницом до избора предсједника Народне скупштине Српске.

Након избора Комисије за избор и именовања биће верификовани мандати народним посланицима, који ће потом положити свечану заклетву, а затим би требало да буде изабран предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Услиједиће полагање свечане заклетве предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и потпредсједника Српске Јосипа Јерковића и Рамиза Салкића, као и члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика.

Посланици би потом требало да размотре одлуку о броју потпредсједника Народне скупштине.

На сједници ће бити покренута иницијатива за избор делегата из Републике Српске у Дом народа парламента БиХ и за избор делегата у Вијећу народа Српске.

С обзиром на то да је крајњи рок за избор делегата 6. децембар, парламентране странке ће до 28. новембра доставити Народној скупштини Српске листе кандидата за изборе делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ и Вијеће народа Српске.

Првој сједници 10. сазива Народне скупштине Српске присуствоваће бројни представници политичког и јавног живота Републике Српске, представници дипломатског кора и међународних организација, а долазак су потврдили и премијер Србије Ана Брнабић и предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић.