ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/11/2018

ОСНОВНА ШКОЛА ДОБИЛА МИКРО БИТ УРЕЂАЈ

 

ШАМАЦ, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - Основна школа /ОШ/ "Шамац" добила је микро бит уређај, у оквиру пројекта "Школа за 21. вијек", који ће помоћи ученицима да лакше савладају програмирање.

 

Педагог у ОШ "Шамац" Вања Томашевић рекла је да су у оквиру пројекта формирали секцију, клуб за кодирање, с циљем оспособљавања ученика за дигиталну писменост.

У клубу за кодирање 20 шамачких основаца истраживаће могућности програмирања и употребе дигиталних технологија у настави, сматрајући да ће им нова знања и вјештине, прилагођене дигиталном добу, помоћи приликом избора занимања.

"Циљ је да у школи промовишемо микро бит како би се укључио већи број дјевојчица, за сада имамо једну и 19 дјечака. Предност клуба је што сви ученици могу да програмирају и раде у програму `скрипт блокс`", рекла је Томашевићева.

Према њеним ријечима, ученици могу сами да истражују по интернету све што их занима, укључујући микро бит, чиме се подстиче њихов истраживачки дух, а наставници служе као помоћ.

Томашевићева је додала да микро бит спаја предмете природно-математичке групе, а у плану је да ученици у оквиру тих предмета осмисле нешто и повежу са одређеном наставном јединицом.

Директор ОШ "Шамац" Слободан Челиковић рекао је да ова школа учествује у пројектима које спроводи Министарство просвјете и културе Републике Српске и да прати информационе технологије.

"У сваком кабинету имамо по један рачунар, имамо 4Д учиниоце, кабинет информатике са 15 рачунара, а у наредном периоду планирамо да убацимо и нове радне столове", навео је Челиковић.

Шамачка школа је једна од 15 школа из Републике Српске укључених у пројекат "Школа за 21. вијек", који реализује Министарство просвјете и културе Српске, у сарадњи са Британским савјетом у БиХ.

Осам наставника шамачке школе завршило је обуку коју је организовао Британски савјет, а која подразумијева развој критичког мишљења и дигиталних вјештина код ученика.