ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/11/2018

АНТИЋ: ВЕЛИКИ ИНТЕРЕС ПРИКЉУЧИТИ СЕ ПРОЈЕКТУ "ТУРСКИ ТОК"

 

БЕОГРАД, 19.НОВЕМБРА /СРНА/ - Србија има велики интерес да се прикључи на гасовод "Турски ток", који дефинитивно доводи гас у регион, изјавио је данас министар рударства и енергетике Србије Александар Антић, који је присуствовао церемонији обиљежавања завршетка дионице гасовода испод мора код Истанбула.

 

Антић је рекао да ће "Турским током" гас из Русије преко Турске бити допреман у југоисточну Европу и да се Бугарска, Србија и Мађарска боре за његов други крак да би обезбиједиле алтернативни правац снабдијевања гасом.

"Тај пројект дефинитивно доводи гас у наш регион. У овом тренутку се воде разговори у Бугарској, али и у целом региону у вези са могућностима наставка даље трасе. Србија има вeлики интерес", нагласио је Антић.

Он је рекао за РТС да "Србијагас" реализује припремне активности и да ће се у наредном периоду видјети какве ће бити коначне инвестиционе одлуке.

"Реализација пројекта `Турски ток` допринеће укупној енергетској безбедности овог дела Европе. Србија је спремна да са својим суседима развије наставак `Турског тока`", навео је Антић.

Он је истакао да је тај пројекат значајна прилика за цијели регион и његову енергетску безбједност.

На маргинама церемоније, Антић се састао са турским министром енергетике и природних ресурса Фаитом Донмезом, а у Истанбулу је одвојено разговарао и са министром енергетике Азербејџана Парвизом Шабазовим.

Руске и турске обале Црног мора раније данас спојиле су цијеви гасовода "Турски ток", а на церемонији поводом завршетка радова подводне дионице учествовали су предсједници двије државе Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган.

Гасовод "Турски ток", у дужини од око 1.000 километара, чиниће два крака, а сваки од њих имаће капацитет по 15,75 милијарди метара кубних гаса годишње.

"Турским током" ће гас из Русије преко Турске бити допреман у југоисточну Европу.