ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет19/11/2018

БЛАСКЕЗ: ЦРКВА ЖЕЛИ ДА ИСКОРЈЕНИ СЕКСУАЛНО ЗЛОСТАВЉАЊЕ

 

МАДРИД, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - Шпанска католичка црква жели да искоријени случајеве сексуалног злостављања малољетника у оквиру цркве и не сакрива их, изјавио је предсједник Шпанске бискупске конференције кардинал Ваљадолида Рикардо Бласкез Перез.

 

Он је рекао да Црква отворено признаје случајеве злостављања различите природе и да је донијела чврсту одлуку да то искоријени.

"Злостављање не би требало покривати, нити на њих одговорити на погрешан начин", истакао је Бласкез.

Шпански кардинал поновио је закључке састанка лидера цркава широм свијета, који је одржан прошлог мјесеца у Риму, рекавши да би суочавање са проблемом злостављања у свим аспектима те појаве могла да буде могућност за историјску реформу, јавио је АФП.

Католичка хијерархија у Шпанији под притиском је због скандала и случајева на локалном и ширем нивоу, усљед навода да се повлачи када се ради о одговору на оптужбе о злостављању.

Генерални секретар Шпанске бискупске конференције отац Хозе Марија Хил Тамајо прошле седмице је изјавио да је шпанска Црква одржавала "саучесничку тишину" у вези са случајевима у ширем контексту "неактивности шпанског друштва".

Шпанска католичка црква прошле седмице је оформила комисију која ће бити задужена за стварање нових правила којим ће се спријечити сексуално злостављање дјеце.

Најпродаванији дневни лист у Шпанији "Ел паис" прошлог мјесеца је објавио да је шпанска католичка хијерархија деценијама свјесно ћутала о већини случајева сексуалног злостављања у оквиру цркве.

Новине су објавиле и свједочења неколико људи који су изјавили да су их чланови свештенства сексуално злостављали.