ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 03/12/2018

И СИРОМАШTВОМ ПРОТИВ СРБА

 

Цијене прехрамбених производа на самопроглашеном Косову повећане су, у просјеку, за 35 одсто, па векна хљеба сада кошта 45 до 50 центи. Скочиле су и цијене брашна и крмног биља, као и пшенице.

 

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

ПРИШTИНА, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Упркос великим губицима због већих такси, привредници самопроглашеног Косова дисциплиновано слушају своје политичаре, а становници са енормно скупљим потрошачким корпама - ћуте.

Министар индустрије и трговине самопроглашеног Косова Ендрит Шаља поручује да "патриота не купује производе из Србије и БиХ, већ запошљава раднике".

Он позива косовске бизнисмене да подрже одлуку Владе самопроглашеног Косова о царинској политици, јер она, према његовим ријечима, значи јачање и заокруживање економске територије.

На састанку са привредницима, Шаља је истакао да је "задовољство видјети грађане Косова који конзумирају искључиво домаће производе".

Упркос званичним подацима из тог Министарства да је увоз робе на самопроглашено Косово опао на дневном нивоу за скоро 1.200.000 евра, Шаља тврди да је косовско тржиште сада снабдјевеније и да се косовски привредници налазе у повољнијој позицији.

Стоодстотне царинске стопе ће, према његовим тврдњама, омогућити да роба произведена на самопроглашеном Косову буде пласирана на свјетско тржиште.

Министарство индустрије и трговине самопроглашеног Косова настоји да робу из централне Србије и БиХ надомјести робом из Албаније, Хрватске, Македоније, Tурске и Италије.

Шаља је са представницима Швајцарске, Исланда и Норвешке потписао прије седам дана споразум о слободној трговини који подразумијева нулту царинску стопу.

Према подацима Косовске царинске службе, трговинска размјена са Албанијом је на изузетно ниском нивоу и годишње износи око 200 милиона евра, што ту земљу, упркос укидању царинских стопа и отвореној граници са самопроглашеним Косовом, ставља на малтене безначајно мјесто на листи увозника.

Србија је са седмичним извозом на тржиште самопроглашеног Косова од готово 1.300.000 евра у самом врху, иза Њемачке, Tурске, Кине и Италије, што њену робу, заједно са робом из БиХ, чини незамјењивом на подручју јужне српске покрајине.

Косовске политичаре и привреднике више забрињава то што је извоз производа са тржишта самопроглашеног Косова осам пута мањи од увозне количине робе и чини га зависним од тржишта у региону.

Према званичним подацима Привредне коморе Србије, роба из централне Србије чинила је 55 одсто укупне вриједности робе на тржишту самопроглашеног Косова - то су сировине и полупроизводи који служе за даљу прераду.

Такође, 26 одсто удјела имала је роба намијењена директној потрошњи, а пет одсто биле су машине.

Ненад Ђурђевић, савјетник предсједника Привредне коморе Србије, наводи за Срну да се на свјетском тржишту могу наћи сировине и производи, али транспортни трошкови повећавају цијену и сировине и финалног производа.

Упркос тврдњама премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја, косовском тржишту недостају прехрамбени производи, а нарочито они са кратким роком употребе, потом уље, брашно, сточна храна, напици, лијекови, реагенси и пластична амбалажа.

Нема довољно флаша, чепова, лима, гвожђа, цријепа, пијеска и "Нисовог" битумена, без којег албански бизнисмени и "бизнисмени", не могу да асфалтирају путеве.

Привредници самопроглашеног Косова током посљедњих неколико дана настоје да успостављањем пословних веза са Црном Гором и Хрватском надомјесте недостатак директног увоза из Србије и БиХ, па се склапају пословне везе да се преко луке Бар у Црној Гори и Драча у Албанији допреми цемент из јужне Африке и пшеница из Украјине.

Трансверзалом Загреб-Сплит-Улцињ желе хитан увоз битумена, гвожђа и челика преко привредника из Словеније и Хрватске.

Цијене прехрамбених производа на самопроглашеном Косову повећане су, у просјеку, за 35 одсто, па векна хљеба сада кошта 45 до 50 центи. Скочиле су и цијене брашна и крмног биља, као и пшенице.

Само дан прије увођења царинске стоодстотне стопе, пшеница је на тржишту самопроглашеног Косова продавана по цијени од 13 до 15 центи по килограму да би сада достигла цијену од 30 центи.

То енормно повећава потрошачку корпу косовских Албанаца, који су се, подржавши одлуку Владе самопроглашеног Косова, сагласили са осиромашивањем и све већим наметима чије се посљедице још не могу сагледати.

Примјер апсурдне политике сиромашења Албанаца, зарад етничког чишћења Косова и Метохије од Срба, представља и позив Владе самопроглашеног Косова Албанцима на привременом раду у иностранству да не користе путне правце преко централне Србије.

Из Владе самопроглашеног Косова посавјетовали су им да током новогодишњих празника, када се на Косово и Метохију очекује долазак више од 300.000 гастарбајтера, користе путни правац преко Хрватске, Црне Горе и Албаније.