ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура05/12/2018

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "НОМАД НА ШТИКЛАМА" САЊЕ РАДУЛОВИЋ

 

ДЕРВЕНТА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Књига "Номад на штиклама" аутора Сање Радуловић из Добоја промовисана је у Народној библиотеци "Бранко Радичевић" у Дервенти.

 

Радуловићева је синоћ рекла да је дјело прво настало као приповијетка коју је часопис "Авлија" из Рожаја у Црној Гори на конкурсу прогласио за најбољу необјављену кратку причу.

"И од тога је кренуло све, књига је настајала неколико година и дијели се у три циклуса. Први циклус је `Одисеја` у којем се налази и приповијетка `Номад над штиклама` и још девет прича. У том дијелу путујем сјећањем кроз ратно дјетињство и правим паралеу са садашњим свијетом", навела је Радуловићева.

У другом дијелу књиге она се бавила питањем демократије, а у трећем је исказала "омаж" умјетницима кроз десет прича.

"То су приче о умјетницима који су се суочили с губицима кроз живот и који су покушали кроз умјетност да ублаже своју бол", рекла је она.

Промотер Татјана Томић, која је говорила о књизи, истакла је да је најбоља грађа ове књиге животно искуство аутора.

"Књига представља збир свих Сањинин исустава, духовних, људских. Имамо успомена из дјетињства, призоре из ране младости на фону ратних дешавања, али имамо и беспоштедно сецирање свих лажних вриједности нашег демократског друштва у послијератном периоду", рекла је Томићева.

Промоцију је употпунио поетски наступ Јасмине Радановић, музичка пратња Дамјана Теофиловића, а водитељ догађаја била је Александра Мариловић.