ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура05/12/2018

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА СА ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ "ЗЕЛЕНКОВАЦ 2018"

 

МРКОЊИЋ ГРАД, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У галерији Културног центра "Петар Кочић" у Мркоњић Граду данас је отворена изложба слика које су настале током љета на ликовној колонији "Зеленковац 2018" на којој је учествовало 18 умјетника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Словеније.

 

Колонију је осмислила и организовала бањалучка сликарка Ања Стојановић у сарадњи са Еко-зоном "Зеленковац" и Удружењем дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника Републике Српске из Бањалуке.

Стојановићева је рекла новинарима да су теме биле слободне и да су настале 34 слике са различитим мотивима.

"Тема је била слободна, а многе је инспирисало мјесто у којем смо стварали - Зеленковац. Тако да имамо разних мотива са доминантним техникама - акрил на платну и акварел", навела је Стојановићева.

Борислав Јанковић из Еко-зоне "Зеленковац" истакао је да окупљање умјетника на Зеленковцу траје већ 30 година и да је то мјесто које нуди инспирацију и да ту настају лијепе слике.

Умјетник Стефан Стојановић навео је да колонија буди свијест о проблемима бубрежних болесника, те да су сликали оно што су осјећали.

"Није било одређене тематике, што је утицало на повећану експресивност, раздраганост и слободу", рекао је Стојановић.

Изложба ће бити отворена до 17. децембра.