ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура05/12/2018

"КУСТЕНДОРФ" ОД 11. ДО 16. ЈАНУАРА

 

БЕОГРАД, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Дванаести Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" биће одржан од 11. до 16. јануара на Мећавнику, на Мокрој Гори.

 

Фестивал, чији је оснивач и умјетнички директор прослављени српски режисер Емир Кустурица, као и претходних година, биће посвећен младим филмским ствараоцима и свјетски прослављеним ауторима, најавили су данас организатори.

Од оснивања 2007. године, кроз "Кустендорф" су прошли бројни млади умјетници који годинама остављају значајан ауторски траг на филмској сцени, што најбоље свједочи о томе да се циљ овог фестивала - развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима, из године у годину све више остварујe.

"Кустендорф" ће и ове године угостити прослављене глумце и музичаре, те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из цијелог свијета и друге еминентне госте из свијета филма.

Међу бројним еминентним гостима који су до сада посјетили овај фестивал су Никита Михалков, Андреј Кончаловски, Лав Дијаз, Паоло Сорентино, Рубен Естлунд, Џони Деп, Жак Одијар, Џим Џармуш, Одри Тату, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Алексеј Балабанов, Матео Гароне, Беренис Бежо и многи други.

Главна награда фестивала "Златно јаје" на 11. "Кустендорфу" припала је филму "Бомбона" палестинског режисера Ракана Мајасија.

"Сребрно јаје" добио је филм "Петнаест" у режији Самеха Алаа, док је "Бронзано јаје" додијељено филму "Лумен" Николе Вучинића.

Награда за будуће стваралаштво "Дрво живота" прошле године је додијељена једном од најзначајнијих глумаца српског филма Александру Берчеку.