ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2018

САМОПРОГЛАШЕНО КОСОВО НЕЋЕ ДОБИТИ ВОЈСКУ 14. ДЕЦЕМБРА

 

БЕОГРАД, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Бивши шеф економске јединице у Међународној цивилној канцеларији на Косову и Метохији Андреа Лоренцо Капузела сматра да самопроглашено Косово неће добити војску 14. децембра, оцијенивши да је то питање лингвистичко, односно семантичко.

 

"Колико тенкова они имају? Да ли имају ваздухопловне снаге? Да ли имају бомбардере, да ли имају ракете? Колико ја знам не. Ако то буде усвојено 14. децембра они ће рећи својим грађанима - ми имамо војску, али то су само ријечи", рекао је Капузела.

Он је за Танјуг рекао да ће Албанци, уколико, ипак, формирају војску, прекршити свој устав, а тако и један важан елемент који је гарант за српску заједницу на Космету, а то је вето на промјене косовског устава на било шта што би могло да угрози српске интересе на Космету.

"Мислим да међународна заједница неће допустити кршење гаранција датих Србима на Косову и Метохији. Мислим да ЕУ и међународна заједница неће дозволити да /самопроглашено/ Косово прекрши сопствени устав на тако важном питању", навео је Капузела.

Он сматра да косовско питање неће бити брзо ријешено, што доводи у директну везу са чињеницом да су, како каже, европске интеграције све даље и неизвесније, а то је, сматра, и разлог због којег Приштина нема шта да понуди Београду у замјену за признање независности.

"Не видим да је ово повољан тренутак за постизање споразума, иако неке стране то сада форсирају. Једину промјену коју сада уочавам у односу на период прије десетак година је да Косово има знатно мању политичку подршку Запада", рекао је он.

Према његовим ријечима, Запад сада нема разлога да се претвара да је самопроглашено Косово успјешна прича, а такав став може водити ка смањењу преговарачке позиције Косова са Србијом.

"Мислим да је добро што актуелни приједлози као што је размјена територија или разграничење нису отишли превише далеко, јер сам скептичан према тим плановима", рекао је Капузела.

Он је оцијенио и да се на примјеру повећања такси за српску робу показује да ЕУ покушава да остане медијатор, неутралан играч у преговорима Београда и приштине.

"Видјећемо да ли ће такав резултат довести до резултате", рекао је Капузела.

Он потез Приштине о повећању такси види као одговор на резултате гласања у Интерполу.

"Мислим да је гласање у Интерполу био последња епизода у дугорочним фрустрацијама на Косову. Неучлањења Косова у Интерпол, Унеско, па чак и то што је неколико држава повукло признање - све је водило у овом смјеру", рекао је Капузела.