ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана05/12/2018

РЕШИЋЕВА ОБРАЗЛОЖИЛА ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О РЕПУБЛИЧКОЈ УПРАВИ

 

БАЊАЛУКА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић образложила је приједлог закона о републичкој управи којим се оснивају министарство привреде и предузетништва, министарство енергетике и рударства, министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, те министарство за европске интеграције и међународну сарадњу.

 

Решићева је рекла да се овим приједлогом закона мијења организација и област рада одређених министарстава у циљу функционалније организације прилагођене савременим кретањима.

"Као самостална републичка управна организација оснива се републички секретаријат за расељена лица и миграције, који преузима послове Министарства за избјеглице и расељена лица, које престаје са радом", истакла је Решићева у обраћању посланицима Народне скупштине Републике Српске.

Она је рекла да је разлог за доношење овог закона садржан у потреби реорганизације републичке управе ради функционалније организације Владе прилагођене савременим кретањима са фокусом на привреду, нове технологије, информатизацију друштва, те унапређење конкурентности привреде.

"Доношење овог закона по хитном поступку нужно је и због потребе формирања извршне власти Републике Српске и усвајања буџета за 2019. годину у законом прописаним роковима", закључила је Решићева.

Током скупштинске расправе о приједлогу овог закона, посланик ПДП-а Јелена Тривић рекла је да сматра да надлежности Министарства за трговину и туризам Републике Српске треба да се додају будућем министарству привреде, те да се формира министарство за демографију с циљем рјешавања демографских питања у Републици Српској.

Посланик СНСД-а Мирослав Вујичић сматра да је овај закон добро рјешење, те да треба постојати Министарство трговине и туризма Републике Српске јер је туризам развојна шанса за сарајевско-романијску и херцеговачку регију.

Посланик СП-а Максим Скоко сматра да ово законско рјешење треба поздравити, а посебно оснивање министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво. /наставиће се/мис/бон