ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет06/12/2018

УХАПШЕН ШЕФ ФИНАНСИЈА "ХУАВЕЈА"

 

ВАНКУВЕР, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Шеф финансија кинеског глобалног телекома "Хуавеј" Менг Ванжу ухапшена је у Канади и суочава се са изручењем Америци, изјавили су данас званичници.

 

Пекинг је оштро протестовао и затражио да она одмах буде пуштена.

Америчке власти наводно су покренуле истрагу о активностима "Хуавеја" у вези са санкцијама Ирану. Обавјештајне службе САД раније су описале кинеску компанију као пријетњу по америчку националну безбједност.

"Менгова је ухапшена у Ванкуверу 1. децембра. Њено изручење траже САД, а за данас је заказано саслушање о кауцији", саопштило је канадско Министарство правде.

У саопштењу се додаје да је Менгова затражила да се не објављују додатни детаљи. Она је кћерка оснивача компаније Рена Женгфеја, бившег инжењера кинеске војске.

"Вол стрит журнал" извијестио је у априлу да је америчко Министарство правде покренуло истрагу о наводном кршењу санкција против Ирана од стране "Хуавеја".

"Њујорк тајмс" је пренио да је Министарство трговине поднијело пријаву против ове компаније због наводног кршења санкција против Ирана и Сјеверне Кореје.

Амбасада Кине у Отави саопштила је да се "кинеска страна оштро противи и снажно протестује" поводом хапшења које "нарушава људска права жртве", пренио је АФП.

У тексту се додаје да је уложен протест Америци и Канади и да су обје земље позване да одмах обуставе ову акцију и ослободе Менгову.

"Хуавеј" је саопштио да му није познато да је Менгова одговорна за оно за шта је терете.