ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/12/2018

ЗА НЕКОЛИКО МЈЕСЕЦИ ОДЛУКА О ОПТУЖНИЦИ ЗА "ЖУТУ КУЋУ"

 

БЕОГРАД, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да ће Специјално тужилаштво за злочине ОВК за неколико мјесеци донијети одлуку да ли подиже или одустаје од оптужница за "жуту кућу" у вези са трговином органима Срба отетих на Космету.

 

Дрецун каже да постоји извјештај у којем се налазе интервјуи са осморицом Албанаца, бораца ОВК, који свједоче о свом учешћу у трговини органима.

Он је навео да радна група, коју је формирао скупштински Одбор за Косово и Метохију и која прикупља чињенице и доказе о злочинима ОВК, има јединствену комплетирану базу података о свим злочинима.

"Ми смо пре месец дана, када смо имали састанак са представницима појединих амбасада, поделили новинарима досије `жута кућа`. У њему је било и оно о чему се говори последњих дана у медијима - извештај форензичког тима који је радио увиђај у `жутој кући`", рекао је Дрецун за Радио-телевизију Србије.

У том тиму, како је подсјетио, био је и шеф истражног тима при Међународном суду за бившу Југославију, а затим и шеф истражног тима Еулекса Мати Ратикаинен који је на састанку са породицама киднапованих и несталих рекао да има напретка, да ће се сигурно нешто урадити и да они знају гдје се тијела налазе.

Он је навео да се у закључку тог извјештаја наводи да је крв која је нађена у кухињи реаговала на луминол, што је иницирало даљу истрагу.

"Луминол се користи након завршетка свих испитивања. Ова супстанца кориштена је да би се уочила крв коју људско око не може да види на евентуалним местима. Дакле, нашли су крв у `жутој кући`", истакао је Дрецун.

Он је рекао да има и извјештај који је означен као повјерљив материјал, чија информација није за јавност и предмет је новинарске дискреције.

"То је извештај из октобра 2003, реч је о садржају посете шефа одељења за истраге Хашког трибунала Патрика Лопеза Тереса и његовог састанка са директором одељења за правду Унмика Емоном Смитом. Они наводе осам сведока Албанаца и знају целу причу", додао је Дрецун.

Он каже да то показује колики је степен заташкавања и непредузимања било каквих активности када је могло много више да се уради да буде разријешен случај илегалне трговине органима.

Дрецун је рекао да је уводник извјештаја базиран на интервјуу са осам свједока - Албанаца са Косова и Метохије и из Црне Горе који су служили у ОВК.

"Четворица су учествовала у транспорту најмање 90 Срба и других у затвор у централној и северној Албанији, тројица су изручивала заробљенике у клинику, двојица су учествовала у транспорту делова тела и органа на аеродром `Ринас` код Тиране. Сви транспорти и хируршке процедуре обављани су са знањем и учествовањем средњих и виших официра ОВК и лекара са Косова и из иностранства", тврди Дрецун.

Према његовим ријечима, ту операцију су активно подржавали људи из састава албанске тајне полиције, тада под контролом бившег премијера Саљија Берише.

Дрецун је подсјетио да је трговина органима један од носећих елемената извјештаја Дика Мартија, тако да очекује да ће се наћи у оптужници специјалног тужилаштва.

"Морамо да инсистирамо и да урадимо све да се што пре нађу на опутжницама. Време цури, за неколико месеци донеће одлуку да ли подижу или одустају од оптужница. Морамо да их снабдемо доказима да нам се не деси опет да нико ништа није предузео", рекао је Дрецун.