ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет06/12/2018

СВАКЕ ГОДИНЕ МОЖЕ БИТИ СПАСЕНО МИЛИОН ЖИВОТА

 

ЊУЈОРК, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Ако буде поштован Париски споразум о клими, сваке године до 2050. биће спасено по милион људи, тврди Свјетска здравствена органзација /СЗО/.

 

СЗО упозорава на негативне посљедице загађеног ваздуха по здравље.

"Цијена климатских промјена видљива је у нашим болницама и на нашим плућима", каже Марија Неира, директор Одјељења јавног здравства при СЗО.

Главни покретач климатских промјена - сагоријевања фосилних горива - један је од главних узрока загађивања ваздуха, које годишње у свијету доводи до седам милиона смртних случајева и ствара губитке у зравственом систему од 5,1 милијарде долара.

У 15 земаља у којима се испушта највише гасова стаклене баште, утицај загађеног ваздуха на здравље људи кошта више од четири одсто њиховог БДП-а, тврди та организација.

Париским споразумом загријавање Земље жели се ограничити на два степена Целзијусова, а идеално би било на 1,5 степени, у односу на прединдустријски период.

Према СЗО, на попису десет најзагађенијих градова у Европи чак пет је на Балкану, а ријеч је о Tузли, Пљевљима, Скопљу, Tетову и Битољу.