ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/12/2018

СУТРА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "МЕДВЈЕДИЋ ТИМОТЕЈ"

 

БАЊАЛУКА, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Премијера представе "Медвједић Тимотеј", у режији Јарослава Антоњука, биће одржана сутра у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

 

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић изразила је задовољство што је ова премијера дио друштвено одговорног рада ове позоришне куће, која жели да подсјети на најузвишенији и најплеменитији циљ – бригу о болесној дјеци.

"Привилегија нас који радимо овај посао јесте да имамо прилику да будемо другачији дио друштва и да имамо одговор на оно што се у нашем друштву догађа, те ми је велико задовољство што смо ову представу посветили дјеци која се лијече у иностранству", рекла је Маринковићева на конференцији за новинаре.

Она је изразила задовољство што је Дјечије позориште дио велике и тужне приче, али истовремено охрабрујуће и снажне приче да Република Српска има Фонд за лијечење дјеце у иностранству.

Режисер представе Јарослав Антоњук рекао је да ова представа има и одређену симболичну повезаност са малишанима којима је посвећена јер говори о пријатељству, одговорности и потрази за топлином и разумијевањем.

"Представу је написао пољски аутор Јан Вилковски, који кроз лик медвједића Tимотеја говори о дјечаку који је усамљен и којем треба топлина. Ова представа жели да нам укаже да човјек није рођен да буде сам, него да му је потребан пријатељ, са којим ће дијелити живот", рекао је Антоњук.

Директор Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминка Вучковић рекла је да представа на прави начин носи симболику која је повезује са малишанима који су се лијечили или се лијече у иностранству.

"Представа говори о дјечаку, усамљености, о потреби за пријатељима и прави је поклон дјеци која се налазе у веома тешким условима, јер су тешко болесна, а исход лијечења је неизвјестан. Налазе се далеко од својих кућа, у болницама у којима нико не говори њиховим језиком и у којима се осјећају усамљено", рекла је Вучковићева.

Она је захвалила Дјечијем позоришту за указану пажњу, те изразила наду да ће сутра, али и у будућим играњима представе, у публици бити велики број малишана који су дошли са лијечења и опоравили се.

Компанија "Бојпром" припремила је сиболичне поклоне - плишане медвједиће, који ће бити поклоњени малипшанима који се лијече у иностранству.

Премијера представе "Медвједић Тимотеј" биће одржана сутра у 18.00 часова.