ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана06/12/2018

ОСТВАРЕН НАПРЕДАК У ПОДСТИЦАЊУ СТРАНИХ УЛАГАЊА

 

БАЊАЛУКА, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске усвојила је Информацију о реализацији активности предвиђених Акционим планом за спровођење Стратегије подстицања страних улагања у Републику Српску за период од 2016 до 2020. године, у којој се констатује да је у сва три кључна оперативна циља остварен значајан напредак.

 

Ти циљеви су побољшање конкурентности и унапређење пословног окружења, јачање институционалних капацитета и развој партнерских односа и активности промоције за циљане секторе и циљана тржишта, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"Побољшање конкурентности и унапређење пословног окружења остварено је путем започетих активности у вези са увођењем е-грађевинских дозвола, е-регистрацијом пословних субјеката, стечајем и ликвидацијом. Република Српска, према рангирању сервиза `Фајненшел тајмса` под именоm `FDI Intelligence`, изабрана је као једна од 10 малих регија будућности за 2018/2019. годину, за стратегију страних улагања", наводи се у саопштењу.

За оперативни циљ јачање институционалних капацитета и развој партнерских односа учињен значајан напредак, како на локалном тако и на републичком нивоу.

"Министарство за економске односе и регионалну сарадњу формирало је Сарадничку мрежу у којој је до 2017. године укључено 27 јединица локалне самоуправе. Кроз мрежу се системски организују обуке како с циљем привлачења, тако и задржавања инвеститора, заједнички се посјећују фирме и рјешавају отворена питања", истиче се у саопштењу.

Формиран је и Савјет за стране инвеститоре Републике Српске, као тијело које сачињавају страни инвеститори, али и институције републичког и локалног нивоа, те Привредна комора Републике Српске.

Тијело је оперативног карактера и искуства Републике Српске су усвојена и у Федерацији БиХ, напомиње се у саопштењу и наглашава да је унапријеђена и сарадња са представништвима Републике Српске у иностранству.

Из Владе наводе да су активности промоције за циљане секторе и циљана тржишта у потпуности реализоване путем низа активности, те да су у протекле двије године уведене, као пилот пројекти, неке од најсавремених пракси у привлачењу страних инвеститора.

"Неке од значајних су организовање циљаних кампања привлачења инвеститора у Њемачкој и Аустрији, а у сарадњи са Министарством пољопривреде, водопривреде и шумарства. Ово је резултирало позитивним ефектима и повратним посјетама потенцијалних инвеститора Републици Српској", истиче се у саопштењу.

Обједињена је и инвестициона понуда Републике Српске, формиран је нови портал Јединствена контакт тачка за пословање www.pscsrpska.vladars.net и осигурана су средства за редизајн портала намијењеног страним инвеститорима www.investsprska.net.

Влада је усвојила и Информацију о Програму постинвестиционе подршке /aftercare/ и СДУ у Републици Српској у 2018. години.

Страна улагања у Републику Српску за 2017. годину износила су 214,3 милиона КМ, што представља значајан пораст у односу на 2016. годину, када су страна улагања износила 76,4 милиона КМ, истакли су из Владе Републике Српске.

Највећа улагања су у секторима телекомуникације, финансијске услужне дјелатности, осим осигурања и пензијских фондова и производња кокса и рафинисаних нафтних производа, а највише су улагали Србија, Русија, Аустрија, Италија и Словенија.

У саопштењу се наводи да глобални токови страних улагања у 2017. години показују пад од 23 одсто у односу на 2016. годину.

Подаци за првих шест мјесеци показују даљи пад глобалних страних улагања за 41 одсто, а слични трендови забиљежени су и када је ријеч о земљама у транзицији, додаје се у саопштењу.

Програм постинвестиционе подршке инвеститорима подразумијева институционалну сарадњу републичког и локалног нивоа кроз формирану сарадничку мрежу за рад и постинвестициону подршку инвеститорима, коју чине представници Министарства за економске односе и регионалну сарадњу и именовани координатори у јединицама локалне самоуправе.