ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/12/2018

"КУСТЕНДОРФ" ОД 11. ДО 16. ЈАНУАРА

 

МОКРА ГОРА, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Дванаести Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" биће одржан од 11. до 16. јануара наредне године на Мећавнику, на Мокрој Гори.

 

Фестивал, чији је оснивач и умјетнички директор Емир Кустурица, као и свих протеклих година, биће посвећен младим филмским ствараоцима и свјетски прослављеним ауторима.

Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф 2019" угостиће прослављене ауторе, глумце и музичаре, као и бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из цијелог свијета и друге угледне госте из свијета филма.

Од оснивања 2007. до сада, кроз "Кустендорф" су прошли бројни млади умјетници који већ годинама остављају значајан ауторски траг на филмској сцени што најбоље свједочи да се циљ овог фестивала, развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима, из године у годину све више остварујe.

Главна награда фестивала "Златно јаје", на претходном, једанаестом "Кустендорфу", додијељена је филму "Бомбона", палестинског режисера Ракана Мајасија. "Сребрно јаје" уручено је филму "Петнаест" у режији Самеха Алаа, а "Бронзано јаје" филму "Лумен" Николе Вучинића.

На прошлогодишњем фестивалу биле су додијељене и двије специјалне награде филмовима "Шанел" Умберта Ваљеха и "Вртешка" у режији Руслана Братова. Добитник награде за најбољу фотографију "Вилко Филач" био је Пјотр Павлус за филм "Стварно је екстра", преноси портал "Искра".

Награда за будуће стваралаштво, односно награда "Дрво живота" прошле године уручена је једном од најзначајнијих глумаца српског филма Александру Берчеку.

"Кустендорф" је један од ријетких фестивала на свијету на коме је на сваком кораку видљива размјена енергије младих и искусних умјетника.

Еминентни гости досадашњих фестивала на Мећавнику били су Лав Дијаз, Паоло Сорентино, Рубен Естлунд, Никита Михалков, Џони Деп, Жак Одијар, Џим Џармуш, Одри Тату, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Алексеј Балабанов, Андреј Кончаловски, Матео Гароне, Беренис Бежо и многи други.