ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет06/12/2018

ФИЛИП: ОТВОРЕН ЗА МЈЕРЕ У КОРИСТ РАДНИКА СА НАЈНИЖИМ ПЛАТАМА

 

ПАРИЗ, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Премијер Француске Едуар Филип изјавио је да је отворен за предузимање нових мјера у корист радника који имају најниже плате.

 

Француска Влада жели овим мјерама да спријечи нове протесте "жутих прслука" током наредног викенда.

Филип је рекао да ће 65.000 чланова безбједносних снага бити распоређено широм земље.

Учесници протеста су у суботу, 1. децембра, палили аутомобиле, пљачкали продавнице и оштетили чувену Тријумфалну капију, у најгорим нередима у Паризу у посљедњих 50 година.

Француски демонстранти прославили су јуче побједу, након одлуке предсједника Француске Емануела Макрона да одустане од повећања такси за гориво, али су поједини изјавили да је "предаја касно стигла" и да то није довољно да се обузда гњев јавности.

Портпарол такозваних "жутих прслука" Жаклин Муро рекла је за АП да је сагласност Макрона, нажалост, стигла прекасно.

"Макронов потез је исправан, али мислим да то неће суштински промијенити курс", истакла је Муро.

Најмање четири особе су погинуле, док је неколико стотина њих повријеђено усљед насилних протеста против повећања такси на гориво, током којих је причињена и већа материјална штета.

Француски премијер раније је саопштио да је Влада Француске одбацила повећање такси на гориво, које је раније суспендовано на шест мјесеци.

Он је посланицима у доњем дому парламента рекао да је Влада спремна за дијалог и да то показује тиме што је повећање такси избачено из приједлога о буџету за наредну годину.