ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/12/2018

ВИЛИЋ: ЧУО САМ ДА ЈЕ ВОЈНИКЕ УБИО НЕЏАД ХЕРЕНДА

 

САРАЈЕВО, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, бивши припадник те јединице Мирсад Вилић рекао је данас да је тек послије два-три мјесеца чуо за убиство војника и да их је ликвидирао Неџад Херенда.

 

Овај свједок Тужилаштва БиХ рекао је пред Судом БиХ да није био очевидац тог догађаја, наводећи да је веома ријетко боравио у Дому полиције јер скоро никада није био у Сарајеву са специјалцима.

"И у том периоду био сам на задатку, а послије неког времена, међу припадницима јединице кружиле су приче да је Херенда убио заробљене војнике у близини Дома полиције. Ми се за то нисмо интересовали и улазили у детаље, а нисмо били обавезни да се бавимо тим стварима", рекао је Вилић.

Он је навео и да се причало да је Драган Викић рекао да код њих нема мјеста за заробљенике и да се предају Центру служби безбједности /ЦСБ/.

Вилић је тврдио да никада није видио ни упознао Јуку Празину који је "имао своју јединицу која се није уклапала у визију о професионализму и чувању грађана", те да Драган Викић није дозволио њихово присуство у близини Дома полиције.

Он тврди да Празина и Херенда никада нису били припадници Специјалне јединице, као и да "то није могао бити нико ако је имао и најмању мрљу из прошлости".

Бивши припадник Специјалне полиције Латиф Кабаш рекао је да је за убиство заробљених војника чуо сутрадан, када је неко причао "да је јуче неко убијен".

"Тог дана сам био у Дому полиције и када сам хтио да изађем напоље, неко ми је рекао да не излазим. Дешавало се и раније да нам претпостављени, због гранатирања, забране изласке, па ми није било чудно што нисам могао изаћи. Ујутро сам чуо да су неки војници убијени доље у парку", испричао је Кабаш.

Свједок је рекао да га није интересовало ко је убијен и да ни данас то не зна, те нагласио да Специјална јединица са тим убиством нема никакве везе.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Наставак суђења заказан је за 13. децембар.