ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/12/2018

ДРЕКОВИЋУ НИЈЕ ОДРЕЂЕН ПРИТВОР

 

САРАЈЕВО, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Суд БиХ одбио је данас приједлог Тужилаштва за одређивање притвора генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу, осумњиченом за ратне злочине против цивилног становништва, рекао је Срни члан његовог адвокатског тима Мирсад Црновршанин.

 

"Док не добијем писани отправак рјешења, за сада не знам да ли су одређене неке друге мјере забране. Очекујем да ће нам Суд сутра доставити рјешење", рекао је Црновршанин.

Тужилаштва БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу, осумњиченом за ратне злочине против цивилног становништва.

Притвор је предложен због опасности да би боравком на слободи осумњичени могао ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ јуче су, према налогу Тужилаштва БиХ, у Сарајеву ухапсили Дрековића због сумње да је починио ратни злочин против цивилног становништва на подручју мјеста Калиновик код Коњица 1995. године.

Тужилаштво је саопштило да је Дрековић под истрагом и осумњичен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије РБиХ поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Дрековић се терети да је на прољеће 1995. године издао директну строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц, да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног становништвом српске националности.

Из Тужилаштва наводе да је гранатирање извршено из артиљеријских оружја велике разорне моћи, у више наврата током маја и јуна 1995. године, те да је усљед експлозије граната убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих.Гранатирање је проузроковало и велико разарање имовине и објеката.

Дрековић се терети за ратни злочин против цивилног становништва.