ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/12/2018

ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА О СТРАДАЊУ СРБА У 20. ВИЈЕКУ

 

БИЈЕЉИНА, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Бијељини је вечерас промовисан пројекат "Душу нису убили", чији су аутори новинар Мира Лолић Мочевић и историчар Драга Мастиловић, о страдању Срба у БиХ у 20. вијеку.

 

"Српски народ, који по свим писаним изворима живи на простору БиХ од деветог вијека, страдавао је у 20. вијеку као ниједан народ у Европи - три пута је на кућном прагу убијан, протјериван, покрштаван, али је преживио", рекла је новинарима Мочевићева уочи промоције која је одржана у Епархијском центру.

Према њеним ријечима, циљ овог пројекта Удружења српско-руски мост је чување српских жртава од заборава и борба за њихово мјесто у историји, култури памћења и у образовном систему српског народа у БиХ.

"Намјера нам је да се напокон оснује српски институт који ће се бавити геноцидом над српским народом на простору бивше Југославије", истакла је Мочевићева.

Пројекат "Душу нису убили" кроз двије књиге и документарни филм приказује потресне судбине српских жртава у БиХ, цивила који су преживјели стравичне злочине током Другог свјетског рата и у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Након представљања на Београдском сајму књиге прошле године, ове су године на сајму представљена његова издања преведена на руски, енглески и њемачки језик.

Мочевићева очекује да ће хиљаде ових књига у свијету допријети до свијести међународне јавности о страдању српских цивила, кроз лично свједочење жртава, од којих као најпотресније издваја приче силованих српскиња, међу којима је најмлађа жртва имала девет година.

На промоцији у Бијељини Мочевићева је поручила да правде у свијету мора бити за све жртве, истичући да овај пројекат није позив на освету, него на незаборав.

О страдању Срба у БиХ током прошлог вијека говорили су професор Милош Ковић и један од аутора пројекта, историчар Драга Мастиловић, који је поручио да Срба западно од ријеке Дрине не би више било да није створена Република Српска.

Промоцију пројекта у Бијељини организовао је Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске, а приказивању свједочења о српском страдању у 20. вијеку присуствовао је и његово преосвештенсво епископ зворничко-тузлански Фотије.